Moldovagaz, la sapă de lemn. Cere de la companii plata în avans pentru gaz

14 Dec. 2021, 12:31
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Dec. 2021, 12:31 // Actual //  bani.md

Moldovagaz a trimis înștiințări companiilor prin care cere plata în avans pentru gazul din luna decembrie. În caz contrar, Moldovagaz a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu gaze în această săptămână. Or, companiile susțin că achită gazul conform prevederilor ANRE.

Un antreprenor, care a insistat pe  nedivulgarea numelui, a spus pentru newsmaker.md despre cererea Moldovagaz de a achita gazul în avans pentru luna decembrie. Potrivit acestuia, o astfel de notificare a fost primită de proprietarul sediului în care închiriază un spațiu pentru afacere. El a cerut să nu se indice locația și ocupația companiei sale.

Conform omului de afaceri, factura la gaz primită indică două luni de decontare – noiembrie și decembrie. Mai mult, în decembrie, potrivit acestuia, Moldovagaz a indicat un consum ceva mai mare decât în ​​noiembrie. „Pentru a continua cooperarea reciproc avantajoasă și pentru a evita deconectarea, vă rugăm să achitați pentru gazul consumat în noiembrie și gazul din decembrie […] În caz contrar, începând cu 16 decembrie, livrările de gaze vor fi suspendate”, se spune în scrisoarea Moldovagaz.

La rândul său, spicherul Comitetului de Conducere ÎM „Südzucker Moldova”, Alexander Koss, a declarat că Moldovagaz a cerut companiei să plătească gazul în avans. Potrivit acestuia, în această toamnă, Sudzucker a redus pe cât posibil consumul de gaz prin trecerea la păcură.

Vadim Cheban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz, a remarcat că toate facturile au fost transmise în conformitate cu contractele și reglementările de furnizare a gazelor aprobate de Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANARE). „Cu fiecare companie, discuțiile se duc individual. Or, noi îi rugăm dacă pot să achite factura pentru luna decembrie, dacă au posibilitatea și dacă a existat consum”, a spus Cheban.

Întrebat dacă Moldovagaz va deconecta gazul în caz de neplată, Ceban a solicitat de la newsmaker să trimită o solicitare în scris.

În dimineața zilei de astăzi, Moldovagaz a emis un comunicat în care anunță că a transferat Gazpromului plata pentru gazul livrat în luna noiembrie. Iar în prezent compania este focusată pe acumularea plăților pentru prima jumătate a lunii decembrie, inclusiv celor în avans din partea agenților economici. În context, Moldovagaz îndeamnă consumatorii săi casnici și noncasnici să achite volumele de gaze facturate în termeni stabiliți.

În data de 22 noiembrie, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei.

Ulterior, la 26 noiembrie, Guvernul a alocat cei 1,3 miliarde de lei Energocom, care a preluat datoria Termoelectrica către Moldovagaz. Banii alocați au fost utilizați de Energocom pentru stingerea datoriei furnizorului de căldură din perioada anilor 2002 – 2008, dar și a plății pentru gazului din luna octombrie și noiembrie.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ