Moldovagaz s-a înglodat în datorii! Cere majorarea tarifului la gaz cu 45%

02 Iul. 2022, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Iul. 2022, 17:36 // Actual //  Lupu Eduard

Populația ar urma să achite un tarif de 25,45 de lei (cu TVA) pentru un metru cub de gaz, cu 45% mai mult față de tariful existent cu începere din 1 iulie, dacă ANRE va aproba solicitarea Moldovagaz de ajustare a tarifelor.

Moldovagaz își justifică cererea de majorare a tarifului la gaz prin majorarea prețului de import al metanului.

„Consumatorii achită prețul mediu de furnizare pentru gazele naturale în valoarea de 848,77USD/1000 m3 or 16 254 lei/1000 m3, pe când doar prețul estimativ de achiziție gazelor naturale pentru luna iunie 2022 constituie 873,10USD/1000 m3 or 16 720 lei/1000 m3 și luna iulie – 988,61USD/1000 m3 or 18 932 lei/1000 m3, ceea ce nu acoperă nici costurile aferente achiziționării gazelor naturale, nici costurile serviciului de transport și distribuție a gazelor naturale, generând în continuare acumularea devierilor tarifare semnificative și totodată conducând la perturbarea funcționalității vitale ale întreprinderii, în scopul asigurării furnizării fiabile a gazelor naturale”, susține Moldovagaz în solicitarea depusă la ANRE.

Totodată, pentru obținerea venitului total reglementat necesar pe anul 2022, Moldovagaz a determinat devierile tarifare formate pe perioada ianuarie-iunie 2022 (venit ratat), calculate ca diferență de la veniturile obținute în perioada ianuarie-iunie 2022 și venitul reglementat necesar de a fi obținut de furnizorul de gaze naturale la tarife reglementate, pentru perioada respective în valoare de 2,8 miliarde de lei.

Moldovagaz susține că diferența dintre TVA din importul gazelor naturale și încasările de la consumatori a generat datorii de 117 mil. de lei.

Deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul emsiunii „Rezoomat”, s-a arătat convins că ANRE nu va da curs solicitării ANRE de majorare a tarifului la gaz, în condițiile în care tariful actual de 18,62 de lei pentru metrul cub a fost stabilt în avans.

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău