Moldoveni, pregătiți portofelul: Bulgaria își întărește supravegherea rutieră în 2025

24 Nov. 2024, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:31 // Actual //  Ursu Victor

Începând de anul viitor, aproximativ 600 de radare vor fi operaționale pe teritoriul Bulgariei (sunt vizați și moldovenii care vor merge la mare în anul 2025 n.a), a anunțat ministrul interimar al Afacerilor Interne, Atanas Ilkov. Declarația a fost făcută la Plovdiv, în cadrul unei slujbe de pomenire a victimelor accidentelor rutiere, organizată la Biserica Sf. Marina.

Din total, 300 de radare vor fi integrate în sistemul de taxare rutieră, iar 293 vor fi o combinație între unități mobile și fixe, distribuite în toate districtele. Regiunile cu un număr ridicat de accidente și victime, precum Plovdiv, vor beneficia de o densitate mai mare de radare. Ilkov a subliniat importanța educației șoferilor în reducerea numărului de victime, exprimându-și convingerea că o conștientizare sporită și un comportament responsabil pot salva vieți. notează novinite.com.

Ilkov a abordat și problemele recente de la granița Bulgariei cu Turcia. Punctele de trecere Lesovo și Kapitan Andreevo își reiau activitatea normală după ce cozi de camioane de marfă s-au format din cauza unei actualizări software în sistemul vamal turc. Procesarea mărfurilor a fost întreruptă între seara zilei de 16 noiembrie și dimineața zilei de 17 noiembrie. Autoritățile bulgare lucrează activ pentru a normaliza situația, a precizat ministrul.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere, Ilkov a dezvăluit că, până la sfârșitul lunii octombrie, 376 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în Bulgaria. Alexey Kesyakov, consilier al ministrului Afacerilor Interne, a anunțat că se pregătesc modificări legislative la Legea privind traficul rutier. Proiectul, inspirat din bunele practici europene, a fost înaintat Consiliului de Miniștri și va fi prezentat în curând Adunării Naționale.

Kesyakov a evidențiat modelul francez ca exemplu pentru șoferii tineri: în Franța, tinerii de 17 ani pot conduce sub supravegherea părinților, după absolvirea cursurilor teoretice și practice. Astfel, până la obținerea permisului de conducere la 18 ani, aceștia acumulează o experiență semnificativă. El consideră că astfel de măsuri ar putea reduce accidentele cauzate de lipsa de experiență.

Viteza rămâne o problemă majoră, fiind identificată de Kesyakov drept o cauză principală a accidentelor. „Atracția vitezei este ca un drog,” a spus el, îndemnând cetățenii să prioritizeze siguranța, să-și educe copiii și să încurajeze respectul reciproc pe șosele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală