Moldovenii au cea mai mare încredere în leu. Armașu: Acest lucru este reflectat în dinamica creditelor și depozitelor

30 Nov. 2021, 08:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
30 Nov. 2021, 08:44 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În ultimii ani a fost restabilită încrederea în leul moldovenesc, acest lucru fiind reflectat de dinamica creditelor și depozitelor bancare, susține guvernatorul BNM, Octavian Armașu în cadrul unui eveniment dedicat aniversării a 28 de ani de la introducerea monedei naționale.

Armașu susține că leul moldovenesc este în continuă modernizare, iar una dintre prioritățile strategice ale BNM este creșterea încrederii în leu și dezvoltarea plăților fără numerar.

La finele anului trecut, 4 din 5 locuitori ai Republicii Moldova dețineau carduri de plată, iar astăzi sunt în circulație 2,3 milioane de carduri de plată. În ultimii 10 ani, numărul acestora a crescut de 2,6 ori. Comerțul electronic se dezvoltă, iar astăzi cetățenii preferă să plătească achizițiile cu carduri de plată sau folosind aplicații mobile”, precizat Armașu.

În opinia guvernatorului, datorită ușurinței în utilizare, numărul utilizatorilor sistemelor automatizate continuă să crească.

În Moldova există bănci sănătoase, bine capitalizate, rezistente la șocuri, stabile și transparente. Legislația în acest domeniu a fost adusă în conformitate cu standardele internaționale și europene. Băncile au suficientă lichiditate pentru a sprijini afacerile și consumul. Reformele au permis băncilor să reziste pandemiei și să susțină populația și afacerile. BNM va continua să depună eforturi în acest domeniu, iar digitalizarea și creșterea alfabetizării financiare vor fi o prioritate”, a conchis guvernatorul.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Obligaţiunile retailerului local Elefant Online, în valoare de circa 17,5 milioane de lei, vor intra la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti începând cu 1 februarie 2022, conform BVB.

Listarea obligaţiunilor sub simbolul bursier ELF26 se realizează în urma derulării unui plasament privat în luna noiembrie 2021, în cadrul căruia au fost emise obligaţiuni corporative, negarantate, nominative, necondiţionate, neconvertibile, denominate în lei către 122 de investitori. Plasamentul privat şi listarea obligaţiunilor au fost intermediate de TradeVille.

Este a doua emisiune de obligaţiuni a Elefant Online listată la BVB. Prima a avut loc în 2018 şi a constat în emisiunea a 76.514 obligaţiuni cu o valoare nominală de 100 lei pe obligaţiune şi o rată a dobânzii fixă de 9% pe an.

Obligaţiunile au fost rambursate integral la termen în data de 27 septembrie 2021.

Elefant a raportat afaceri de 104 milioane de lei în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 milioane de lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial al companiei.

Magazinul online este operat de compania Elefant Online SA (fosta Universal Online Promotion SRL), controlată de compania Millennium Gold Resources Limited, înregistrată în Cipru. Firma cipriotă deţine 60,7% din business, iar în spatele ei se află, potrivit datelor ZF, omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău