Moldovenii au început să-și scoată valuta de la ciorap! Oferta de valută s-a majorat cu peste 60%

22 Iun. 2022, 17:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2022, 17:06 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna mai 2022 gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 106,2% comparativ cu 67,6% în luna aprilie 2022, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 82,3 milioane USD (+64,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut în proporții mai mici, cu 9,0 milioane USD (+4,8%).

Cât despre evoluțiile pe parcursul lunii mai, piața valutară a operat în condiții de cerere netă de valută în primele două decade ale lunii, care a fost moderată de BNM prin intervenții de vânzare a 36 mil. USD. În ultima decadă a lunii situația s-a inversat, înregistrându-se un surplus de valută, care a fost parțial procurat de BNM prin intervenții de 17,5 mil. USD. Respectiv, pe ansamblul lunii, BNM a intervenit prin vânzări nete de 18,5 mil. USD.

În luna mai leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 2,7% în raport cu dolarul SUA, până la 18,9244 USD/MDL comparativ cu 18,4274 USD/MDL în luna aprilie. Potrivit valorilor de la finele lunii mai, leul s-a depreciat cu 2,9%3 în raport cu dolarul SUA.

Luând în considerare anticipările inflaționiste și evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară.

BNM monitorizează atent piața valutară

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara anterior că banca centrală monitorizează atent piața valutară și că nu va admite fluctuații bruște ale cursului valutar. „Dispunem de suficient rezerve valutare pentru a interveni în piață atunci când va fi nevoie”.

În prezent rezervele BNM se cifrează la 3,58 miliarde USD.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău