Moldovenii au început să-și scoată valuta de la ciorap! Oferta de valută s-a majorat cu peste 60%

22 Iun. 2022, 17:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2022, 17:06 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna mai 2022 gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 106,2% comparativ cu 67,6% în luna aprilie 2022, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 82,3 milioane USD (+64,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut în proporții mai mici, cu 9,0 milioane USD (+4,8%).

Cât despre evoluțiile pe parcursul lunii mai, piața valutară a operat în condiții de cerere netă de valută în primele două decade ale lunii, care a fost moderată de BNM prin intervenții de vânzare a 36 mil. USD. În ultima decadă a lunii situația s-a inversat, înregistrându-se un surplus de valută, care a fost parțial procurat de BNM prin intervenții de 17,5 mil. USD. Respectiv, pe ansamblul lunii, BNM a intervenit prin vânzări nete de 18,5 mil. USD.

În luna mai leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 2,7% în raport cu dolarul SUA, până la 18,9244 USD/MDL comparativ cu 18,4274 USD/MDL în luna aprilie. Potrivit valorilor de la finele lunii mai, leul s-a depreciat cu 2,9%3 în raport cu dolarul SUA.

Luând în considerare anticipările inflaționiste și evoluția pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice, care se manifestă la nivel internațional și, respectiv, în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM monitorizează cu atenție evoluțiile și va interveni prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară.

BNM monitorizează atent piața valutară

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu declara anterior că banca centrală monitorizează atent piața valutară și că nu va admite fluctuații bruște ale cursului valutar. „Dispunem de suficient rezerve valutare pentru a interveni în piață atunci când va fi nevoie”.

În prezent rezervele BNM se cifrează la 3,58 miliarde USD.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău