Moldovenii au intrat în febra cumpărăturilor. Cifra de afaceri în comerț s-a majorat cu 16,5%

20 Nov. 2021, 02:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Nov. 2021, 02:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ianuarie-septembrie 2021 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat cu 16,5% (în preţuri comparabile) faţă de ianuarie-septembrie 2020, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Majorarea cifrei de afaceri a comerțului cu amănuntul arată o majorare a consumului populației în perioada raportată.

În același timp, în luna septembrie 2021 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a micșorat cu 6,0 % faţă de luna precedentă şi s-a majorat cu 7,4%, comparativ cu luna septembrie 2020.

În luna septembrie 2021 cifra de afaceri din comerţul cu ridicata  în preţuri curente a crescut cu 12,0% față de luna august 2021 și cu 39,5% comparativ cu luna septembrie 2020.

În același timp, cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate, în principal, populaţiei în ianuarie-septembrie 2021 s-a majorat cu 76,8% (în preţuri comparabile) în raport cu ianuarie-septembrie 2020,  pe fundalul reducerii indicatorului în cauză în ianuarie – septembrie 2020 față de ianuarie – septembrie 2019 cu 21,2% .

Pe parcursul lunii septembrie anul curent cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în preţuri curente, s-a majorat cu 18,2% faţă de luna precedentă şi cu 46,6% față de septembrie 2020 (în septembrie 2019 a fost înregistrată o reducere cu 9,3%). În ianuarie-septembrie 2021 indicatorul s-a majorat cu 49,0% comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Hidrogenul verde nu este sin­gura posibilitate de a exporta energie regenerabilă. Xlinks, o firmă britani­că, vrea să construiască o centrală eoliană şi solară în Maroc care ar urma să trimită electricitate direct că­tre Marea Britanie printr-o reţea de 3.800 de kilometri de cabluri subma­rine până în 2030, scrie The Economist. Iar astfel de planuri, având în centru exporturi de energie regenerabilă din Africa de Nord către Europa, abundă.

Susţinută de firma britanică de energie Octopus Energy, Xlinks vrea să aducă energie solară din însoritul Maroc către înnorata Mare Britanie prin intermediul unor cabluri subma­rine. Pentru suma de 20 de miliarde de lire sterline, proiectul ar putea aco­peri 8% din cererea de energie a bri­tanicilor, suficientă pentru a ţine lu­minile aprinse în 7 milioane de locu­in­ţe, notează Sifted.
„Este un proiect nebunesc“, ad­mi­te Simon Morrish, CEO al Xlinks.

Deocamdată, Xlinks nu a con­struit nimic în Maroc, Marea Britanie sau pe fundul mării. În prezent, lucrează la studii pentru evaluarea rutei reţelei de cabluri. Din suma totală de 20 miliarde de lire sterline, compania a reuşit să atragă până acum 45 de milioane.

Principala provocare în cazul proiectelor de tipul celui dezvoltat de Xlinks este că există foarte puţini pro­ducători echipaţi pentru fabri­ca­rea cablurilor în sine. Pentru a solu­ţiona această problemă, Xlinks a creat compania XLCC care să fa­brice cablurile.
În cursa pentru energie verde, Europa priveşte din ce în ce mai mult către Africa de Nord, potrivit Yale School of the Environment.

Pe fondul eforturilor de a scăpa de dependenţa de energia rusească, Europa a pornit într-o cursă de instalare de parcuri solare gigantice şi de cabluri submarine pentru a profita de energia regenerabilă abundentă a Africii de Nord.

Marocul exportă deja energie solară către Europa prin intermediul a două conexiuni existente cu Spania. Anul trecut, ţara a încheiat un acord cu UE pentru creşterea exporturilor de energie. Egiptul analizează în prezent trei propuneri pentru cabluri prin care să se conecteze la Grecia.

Un alt cablu submarin care ar lega noile parcuri solare din deşertul din sudul Tuniei la sistemul energetic al Italiei are finanţare promisă din partea UE şi Băncii Mondiale.
Tunisia dezvoltă două proiecte, TuNur şi Elmed, care au drept obiectiv să trimită electricitate către Malta şi Italia din complexele solare aflate în apropiere de oraşul Ejim Maatoug din sud-vestul ţării.
În acest context, Africa de Nord este văzută drept cel mai important viitor partener comercial al Europei în domeniul energiei regenerabile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău