Moldovenii au tot mai mulți bani în bănci, deși dobânzile sunt mici. Care este explicația?

24 Oct. 2021, 18:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Oct. 2021, 18:09 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Economiile moldovenilor în bănci cresc constant în ciuda dobânzilor reduse pe care le încasează și care nu mai acoperă inflația. Cele mai recente date arată că, în prezent, depozitele noi ale moldovenilor în bănci însumează 2,8 miliarde de lei. Care este explicația acestui comportament “contra naturii” al economisirilor?

Depozitele la termen plasate în lei moldovenești au însumat 1,7 miliarde de lei, iar plasamentele în valută au totalizat echivalentul a 1 miliard de lei. Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 71,8 la sută (39,4 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 32,4 la sută cele în valută).

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani, reprezentând 35,0 la sută din totalul depozitelor atrase la termen, depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,4 la sută din totalul depozitelor atrase.

Pe de altă parte, deși tot mai mulți moldoveni economisesc băncile au achitat dobânzi mici pentru banii plasați ai populației.

Spre exemplu, pentru depozitele noi, in lei, rata medie a fost de 3,63 la sută, iar pentru cele în valută – 0,36 la sută.

Preferința moldovenilor pentru depozite bancare este cu atât mai greu de explicat cu cât dobânda anemica acordata de banca este erodată de inflație și de impozitele pe dobândă  astfel încât deponentul rămâne la finalul perioadei de economisire, cu putini bani.

Economiștii susțin că printre explicațiile acestui comportament se află creșterea veniturilor populației, nevoia de rezerve (lecție dobândită în timpul crizei) și lipsa alternativelor de plasament pentru majoritatea moldovenilor, insuficient educați din punct de vedere financiar. Din lipsa alternativelor produsele de economisire bancare, depozitele, devin, din păcate, singura cale de a pune bani deoparte.

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău