Moldovenii au tot mai mulți bani în bănci, deși dobânzile sunt mici. Care este explicația?

24 Oct. 2021, 18:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
24 Oct. 2021, 18:09 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Economiile moldovenilor în bănci cresc constant în ciuda dobânzilor reduse pe care le încasează și care nu mai acoperă inflația. Cele mai recente date arată că, în prezent, depozitele noi ale moldovenilor în bănci însumează 2,8 miliarde de lei. Care este explicația acestui comportament “contra naturii” al economisirilor?

Depozitele la termen plasate în lei moldovenești au însumat 1,7 miliarde de lei, iar plasamentele în valută au totalizat echivalentul a 1 miliard de lei. Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 71,8 la sută (39,4 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 32,4 la sută cele în valută).

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani, reprezentând 35,0 la sută din totalul depozitelor atrase la termen, depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,4 la sută din totalul depozitelor atrase.

Pe de altă parte, deși tot mai mulți moldoveni economisesc băncile au achitat dobânzi mici pentru banii plasați ai populației.

Spre exemplu, pentru depozitele noi, in lei, rata medie a fost de 3,63 la sută, iar pentru cele în valută – 0,36 la sută.

Preferința moldovenilor pentru depozite bancare este cu atât mai greu de explicat cu cât dobânda anemica acordata de banca este erodată de inflație și de impozitele pe dobândă  astfel încât deponentul rămâne la finalul perioadei de economisire, cu putini bani.

Economiștii susțin că printre explicațiile acestui comportament se află creșterea veniturilor populației, nevoia de rezerve (lecție dobândită în timpul crizei) și lipsa alternativelor de plasament pentru majoritatea moldovenilor, insuficient educați din punct de vedere financiar. Din lipsa alternativelor produsele de economisire bancare, depozitele, devin, din păcate, singura cale de a pune bani deoparte.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău