Moldovenii caută disperați joburi. Care sunt cele mai întrebate locuri de muncă

09 Feb. 2022, 09:50
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
09 Feb. 2022, 09:50 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Platforma de căutare a locurilor de munca din Republica Moldova, Rabota.md, a înregistrat în luna ianuarie o participare foarte activă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și a angajatorilor.

„De obicei, acest lucru nu ne surprinde: de regula, sezonul căutării unui loc de munca începe odată cu noul an. Dar în 2022, fluxul de solicitanți s-a dovedit a fi foarte dinamic, mai activ decât în anii precedenți. Probabil ca acest lucru e legat de creșterea bruscă a prețurilor – oamenii vor un salariu mai mare și caută un job nou. Sau poate e o cerere mai veche din partea solicitanților, reținută de pandemie. În tot acest timp, mulți au luat o pauză de la problemele legate de carieră, iar acum au înțeles – viața profesională nu mai poate aștepta. Orice ar fi, o asemenea activitate pe piața muncii o observăm pentru prima dată”, a menționat managerul de proiect Vladimir Boșneak, conform Pro TV.

Statisticile Rabota.md arată că, în luna ianuarie au fost accesate peste 5.700 de posturi vacante în toată țara. De asemenea, 100.244 de CV-uri au fost expediate de către solicitanți pentru posturile vacante publicate pe site.

Cele mai populare posturi vacante au fost:  manager de vânzări, șofer, contabil, vânzător-consultant și curier. Cele mai solicitate profesii în rândul angajatorilor în luna ianuarie: manager de vânzări, agent de vânzări, manager clienți și programator.

„O astfel de activitate pe piața muncii în rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă este un semn bun. Paradoxal , dar solicitanții care nu sunt siguri că-și pot găsi un job mai bun decât cel pe care îl au astăzi, nu sunt activi și preferă să aștepte perioade favorabile la jobul actual. Dar este clar: oamenii sunt încrezători în disponibilitatea unor locuri de muncă alternative, deoarece piața muncii a început cu adevărat să reînvie rapid. De asemenea, oamenilor nu le este frică să încerce să găsească o poziție nouă, mai bună decât cea din ultimii ani”, a concluzionat managerul de proiect, Vladimir Boșneak.

 

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 16:17
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 16:17 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministra Finanțelor, Victoria Belous, a declarat că Bugetul  PLUS+, în valoare de 8 miliarde de lei, reprezintă un efort substanțial de susținere a măsurilor economice și sociale asumate de Guvern, dar vine cu un preț: creșterea deficitului bugetar estimat la 5,1% din PIB.

„Această rectificare influențează veniturile, cheltuielile și, evident, deficitul. Sunt ajustări atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale. În acest proiect deja sunt reflectate granturile din partea Uniunii Europene și alte surse externe, precum și domeniile în care vor fi investiți acești bani”, a precizat ministra.

Potrivit ministrei, după rectificare veniturile bugetare ajustate vor fi de 75 miliarde lei și cheltuieli totale de93 miliarde lei. Deficitul bugetar estimat va fi de până la 5,1% din PIB, în condițiile unei implementări complete a tuturor programelor.

Ministra Belous a subliniat că transparența bugetară este asigurată, iar datele privind evoluția deficitului și execuția bugetului sunt publice și disponibile trimestrial pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„Dacă până acum invocam lipsa banilor ca obstacol pentru reforme, acum nu mai avem această scuză. Avem suficiente resurse și lichiditate. Este momentul să livrăm rezultate și să onorăm angajamentele asumate”, a declarat Belous.

Ministra a adresat un apel direct agenților economici, încurajându-i să aplice la programele de susținere lansate prin Bugetul PLUS+.

„Invit toți agenții economici să aplice la aceste măsuri. Ministerul Finanțelor își va onora obligațiile. Scopul nostru este să implementăm reformele până la capăt”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ