Moldovenii își vor propriile regine! Producătorii vor să dezvolte material genetic autohton

17 Ian. 2022, 11:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
17 Ian. 2022, 11:21 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Asociația producătorilor de regine de albine din Moldova „MoldApis” planifică să dezvolte în cel mult patru ani material genetic autohton pentru sectorul apicol din Moldova. Materialul genetic va avea caracteristici valoroase, va fi rezistent la boli și la schimbările climaterice și va fi capabil să substituie în totalitate importul de regine pentru apicultorii moldoveni. Asociația este susținută de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. În acest sens a fost procurat primul laborator și echipament special. În 2021, MoldApis a reușit să însămânțeze 100 de regine, ceea ce a permis formarea a circa 600 de familii de albine.

Însămânțarea artificială a albinelor este o etapă extrem de importantă în procesul de selecție, conservare și ameliorare a materialului genetic apicol. În acest context, anterior, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM) a oferit suport Asociației „MoldApis” la procurarea primului laborator și a echipamentelor necesare pentru însămânțare artificială a reginelor de albine.

Potrivit informațiilor, la mai bine de un an de la lansarea activității laboratorului, Petru Sacara, președintele asociației, afirmă că împreună cu un grup de apicultori dezvoltă un circuit închis de producere a reginelor productive și cu randament înalt pentru formarea familiilor de albine. Laboratorul este utilizat pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine de rasa Carpatina, selecționate din familii cu caracteristici genetice deosebite. Împerecherea controlată a mătcilor preîntâmpină impurificarea rasei și permite identificarea reginelor cu trăsături excepționale care contribuie la sporirea sănătății familiilor și a productivității stupinei, sporind profitabilitatea afacerilor apicole.

Foto: Facebook/USAID

„Ne propunem ca în 3-4 ani să avem albina noastră „moldovenească”, și să substituim importul de regine de peste hotare”, afirmă Petru Sacara.
La prima etapă, MoldApis a reușit însămânțarea a 100 de regine, iar în anul 2021 au fost formate circa 600 de familii de albine noi. Apicultorii care au procurat regine susțin că au reușit să formeze familii de albine rezistente la boli și foarte productive, iar tot mai mulți apicultori sunt interesați să procure regine cu caracteristici genetice superioare. În acest scop, MoldApis a investit adițional în dezvoltarea bazei de producere a mătcilor de selecție și extinderea laboratorului.
Modelul de producere a materialului genetic de calitate pentru apicultori, dezvoltat de MoldApis cu suportul USAID APM, a fost preluat de Asociația Apicultorilor din stânga Nistrului care, în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din RM (ANARM), a beneficiat din partea partenerilor de dezvoltare de asistență la procurarea unui laborator similar de însămânțare a reginelor.
Natalia Porhun, apicultoare și președintele Asociației Apicultorilor din stânga Nistrului, susține că selecția individuală este principială în creșterea raselor și liniilor de albine curate, iar mătcile astfel obținute au rate mari de producție de ouă și puiet de înaltă calitate, iar momentul începerii depunerii ouălor are loc în medie cu 4-5 zile mai devreme decât mătcile de împerechere naturală.
În Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine, iar pentru ele, anual, sectorul apicol are nevoie de aproximativ 100 de mii de regine. Potrivit Programului Național de Dezvoltare a Apiculturii din Republica Moldova, până în 2025 cel puțin 50% din cererea anuală de material genetic pentru sectorul apicol din Moldova urmează să fie satisfăcut de materialul genetic autohton. În prezent în Moldova este omologată doar rasa de albine Carpatina. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Moldova sunt acreditate 12 ferme pentru producerea reginelor.

Foto: Facebook/USAID

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO