Moldovenii își vor propriile regine! Producătorii vor să dezvolte material genetic autohton

17 Ian. 2022, 11:21
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Ian. 2022, 11:21 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Asociația producătorilor de regine de albine din Moldova „MoldApis” planifică să dezvolte în cel mult patru ani material genetic autohton pentru sectorul apicol din Moldova. Materialul genetic va avea caracteristici valoroase, va fi rezistent la boli și la schimbările climaterice și va fi capabil să substituie în totalitate importul de regine pentru apicultorii moldoveni. Asociația este susținută de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova. În acest sens a fost procurat primul laborator și echipament special. În 2021, MoldApis a reușit să însămânțeze 100 de regine, ceea ce a permis formarea a circa 600 de familii de albine.

Însămânțarea artificială a albinelor este o etapă extrem de importantă în procesul de selecție, conservare și ameliorare a materialului genetic apicol. În acest context, anterior, proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID APM) a oferit suport Asociației „MoldApis” la procurarea primului laborator și a echipamentelor necesare pentru însămânțare artificială a reginelor de albine.

Potrivit informațiilor, la mai bine de un an de la lansarea activității laboratorului, Petru Sacara, președintele asociației, afirmă că împreună cu un grup de apicultori dezvoltă un circuit închis de producere a reginelor productive și cu randament înalt pentru formarea familiilor de albine. Laboratorul este utilizat pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine de rasa Carpatina, selecționate din familii cu caracteristici genetice deosebite. Împerecherea controlată a mătcilor preîntâmpină impurificarea rasei și permite identificarea reginelor cu trăsături excepționale care contribuie la sporirea sănătății familiilor și a productivității stupinei, sporind profitabilitatea afacerilor apicole.

Foto: Facebook/USAID

„Ne propunem ca în 3-4 ani să avem albina noastră „moldovenească”, și să substituim importul de regine de peste hotare”, afirmă Petru Sacara.
La prima etapă, MoldApis a reușit însămânțarea a 100 de regine, iar în anul 2021 au fost formate circa 600 de familii de albine noi. Apicultorii care au procurat regine susțin că au reușit să formeze familii de albine rezistente la boli și foarte productive, iar tot mai mulți apicultori sunt interesați să procure regine cu caracteristici genetice superioare. În acest scop, MoldApis a investit adițional în dezvoltarea bazei de producere a mătcilor de selecție și extinderea laboratorului.
Modelul de producere a materialului genetic de calitate pentru apicultori, dezvoltat de MoldApis cu suportul USAID APM, a fost preluat de Asociația Apicultorilor din stânga Nistrului care, în parteneriat cu Asociația Națională a Apicultorilor din RM (ANARM), a beneficiat din partea partenerilor de dezvoltare de asistență la procurarea unui laborator similar de însămânțare a reginelor.
Natalia Porhun, apicultoare și președintele Asociației Apicultorilor din stânga Nistrului, susține că selecția individuală este principială în creșterea raselor și liniilor de albine curate, iar mătcile astfel obținute au rate mari de producție de ouă și puiet de înaltă calitate, iar momentul începerii depunerii ouălor are loc în medie cu 4-5 zile mai devreme decât mătcile de împerechere naturală.
În Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine, iar pentru ele, anual, sectorul apicol are nevoie de aproximativ 100 de mii de regine. Potrivit Programului Național de Dezvoltare a Apiculturii din Republica Moldova, până în 2025 cel puțin 50% din cererea anuală de material genetic pentru sectorul apicol din Moldova urmează să fie satisfăcut de materialul genetic autohton. În prezent în Moldova este omologată doar rasa de albine Carpatina. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în Moldova sunt acreditate 12 ferme pentru producerea reginelor.

Foto: Facebook/USAID

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău