Moldovenii vor avea carduri europene de sănătate și acces la medicina transfrontalieră. Care e diferența?

26 Aug. 2024, 13:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Aug. 2024, 13:43 // Actual //  bani.md

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) elaborează cadrul normativ care să prevadă acordarea asistenței medicale în baza unui card european de sănătate. Ion Dodon, directorul general al CNAM, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive că autoritățile și-au propus să finalizeze procesul de racordare a legislației până în decembrie 2025.

„Cardul european de sănătate presupune că un cetățean al Republicii Moldova poate solicita pentru o perioadă scurtă de timp un card care să îi asigure asistență medicală urgentă pe teritoriul unui alt stal al Uniunii Europene. CNAM va chita plata pentru aceste servicii medicale de urgență efectuate în străinătate. La fel, un cetățean al unui stat membru al UE va putea să primească, în caz de urgență, asistență medicală pe teritoriul țării noastre dacă dispune de un astfel de card”, a mai spus Ion Dodon.

Potrivit directorului general CNAM, cardul european de sănătate poate asigura accesul la serviciile medicale pe o perioadă de câteva luni în caz de urgență. Situațiile programate vor face parte din medicina transfrontalieră care prevede internarea la alegerea cetățeanului, dar conform prevederilor legale.

„Cetățeanul își poate alege singuri o instituție medicală pe care o consideră mai sigură și mai bună pentru el pe teritoriul altui stat al Uniunii Europene. El va solicita o aprobare din partea CNAM. După tratament, pacientul va prezenta o notă de plată și CNAM îi va restitui banii pentru tratamentul efectuat dacă acesta ar fi avut loc într-o instituție medicală din țară. Dacă serviciul va fi mai scump, atunci diferența o va achita cetățeanul din resursele proprii”, a menționat Ion Dodon.

El a adăugat că Guvernul urmează să adopte acte normative care vor stabili tipurile de servicii medicale acordate în străinătate și condițiile de acces la ele. Totodată, CNAM va institui un punct focal care va gestiona cererile de programare pentru asistență medicală pe teritoriul altui stat și de achitare pentru serviciile medicale primite peste hotare.

Realitatea Live

13 Sept. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Vinificatorii din Moldova preiau tot mai multe practici de sustenabilitate în industrie şi reuşesc să ţină pasul cu marii producători de vinuri din lume. Castel Mimi este prima vinărie din ţară care a început îmbutelierea vinurilor în sticle PET, iar recent a revenit cu două medalii de Aur de la cel mai prestigios concurs din domeniul vinului – MUNDUS VINI Summer Tasting.

În cadrul degustaţiei în orb, somelieri din lumea întreagă au oferit punctaj maxim pentru două dintre vinurile Castel Mimi Wine Resort, îmbuteliate în sticle PET – Merlot Rose şi Sauvignon Blanc, care s-au ales la final cu medalii de Aur.

Potrivit producătorului, atât sticla cât şi dopul sunt complet reciclabile. Sticla PET cântăreşte doar 59 de grame, iar datorită greutăţii reduse, economiseşte din energie în procesul de producere şi din greutate la transportare.

“Castel Mimi promovează natura şi principiile unei afaceri sustenabile. Am lansat o ediție de vinuri Smartpacking care susține aceste valori. Vinurile sunt îmbuteliate în sticla PET din materiale reciclate. Acest ambalaj reduce emisiile de CO2 cu 77% față de sticla standard.

Vinul este complet protejat de UV şi oxigen ceea ce îi oferă o păstrare sigură a calității”, scrie Adrian Trofim, CEO Castel Mimi, pe pagina sa de pe reţelele sociale.

Vinurile din seria Smartpacking pot fi găsite deocamdată în magazinul Castel Mimi, dar producătorul anunţă că în curând vor fi disponibile şi în supermarketurile din întreaga ţară.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău