De la începutul războiului din Ucraina, navele siriene și rusești, ultimele sub sancțiuni internaționale, aprovizionează Siria cu grâu din portul Sevastopol, din Crimeea, relatează Le Monde.
La sfârșitul lunii noiembrie, aprovizionările din acest port, situat în teritoriul ucrainean anexat de Moscova în 2014, ajunseseră la 500.000 de tone pentru anul 2022, față de 28.000 de tone în 2021, potrivit datelor colectate de firma specializată în monitorizarea piețelor financiare Refinitiv. Autoritățile ucrainene cred că acest grâu provine, cel puțin parțial, din culturi care au fost furate de Rusia de la fermierii ucraineni din zonele pe care le ocupă.
„Douăzeci și trei de transportoare de cereale au navigat din porturile Crimeei în Siria din luna mai, inclusiv trei din 27.000 de tone fiecare săptămâna trecută. Aceste porturi sunt închise comerțului internațional și aceste nave sunt ilegale”, a declarat o sursă de la Ambasada Ucrainei în Liban.
Acesta din urmă acuză Moscova că aprovizionează regimul sirian cu grâu furat din regiunile agricole Zaporijia, Herson și, înainte de eliberarea acestuia, Harkov. În iunie, guvernatorul Zaporizhia, numit de Moscova, a recunoscut că porturile din Crimeea erau folosite pentru a exporta cereale din regiune, spunând că fermierii sunt plătiți.
Siria își importă în principal grâul din Rusia. În aprilie, revista americană online New Lines a dezvăluit că Moscova a acordat regimului sirian două împrumuturi în valoare de 700 de milioane de dolari la sfârșitul anului 2020 pentru importul de cereale.
În octombrie 2022, regimul sirian a anunțat că va cumpăra până la 1 milion de tone de grâu rusesc pentru a-și acoperi nevoile până la jumătatea anului 2023. Aceste aprovizionări se adaugă contractelor deja încheiate cu Rusia pentru importul a 600.000 de tone de grâu, din care o parte a fost livrată, potrivit ziarului economic online Syria Report.