Musk a cumpărat Lotusul din filmul James Bond 007 cu un milion USD de la un cuplu pe care l-a achiziționat cu 100 USD

11 Oct. 2021, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2021, 09:56 // Actual //  bani.md

Nu este un secret Elon Musk este un tip ”eclectic”, dar și foarte bogat. Acesta a cumpărat mașina Lotus din filmul James Bond 007 cu un 1 milion USD de la un cuplu pe care l-a achiziționat cu 100 USD, scrie bosshunting.co.au

Mașina în cauză a fost una dintre cele opt utilizate în timpul producției filmului James Bond agentul 007, dar singura care a fost operată vreodată în scenele subacvatice. După finalizarea filmărilor, mașina s-a prăfuit timp de 12 ani într-un depozit.

Pentru a echipa inițial Lotusul pentru film, o firmă de inginerie marină l-a transformat într-un submarin funcțional la un cost de peste 100.000 USD (136.780 USD), care este echivalentul a aproape 425.000 USD (581.315 USD) în zilele noastre. În timpul filmărilor, scenele subacvatice au fost realizate de un US Navy SEAL pensionar, purtând echipament complet de scuba cu rezervor de oxigen.

Poreclită „Wet Nellie”, mașina a fost folosită pentru scenele subacvatice, așa că atunci când s-a vândut în 2013 nu avea roți, ci doar „aripioare articulate”. De asemenea, nu putea circula pe uscat, funcționa ca un submarin. Mașina avea, de asemenea, „o bancă de patru elice” în partea din spate a vehiculului, care o lăsa să se miște sub apă în timp ce era alimentată de motoare electrice într-un compartiment etanș la apă.

„Am fost dezamăgit să aflu că de fapt nu se poate transforma. Ceea ce voi face este să îl actualizez cu un propulsor electric Tesla și să încerc să-l transform în realitate”, a declarat Musk

Miliardarul a dezvăluit că mașina a servit ca parte a inspirației pentru designul Tesla Cybertruck. Elon Musk a sugerat chiar că Cybertruck va lua mai multe elemente de la Lotus.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală