Mutare pe piața cerealelor! Importurile din Ucraina şi Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români

04 Oct. 2023, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2023, 10:59 // Actual //  bani.md

Ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu, a declarat miercuri că importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova vor fi permise exclusiv fermierilor și procesatorilor români, iar aceste importuri vor fi posibile doar pe baza unei licențe. Măsura are ca scop protejarea producției românești și a eforturilor fermierilor din țară, conform unei postări pe pagina sa de Facebook.

Barbu a anunțat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență care stabilește cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova. Mai exact, proiectul introduce un mecanism de autorizare pentru operatorii economici români, permitând importul a patru categorii de produse: grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și de rapiță.

Potrivit proiectului de act normativ, doar operatorii economici români care desfășoară activități în sectoarele economice precizate vor putea fi autorizați să importe aceste produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova. Sectoarele economice incluse în această reglementare sunt fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și creșterea animalelor.

Produsele agricole care pot face obiectul importului în conformitate cu proiectul de act normativ sunt grâu, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică și semințe de floarea-soarelui.

Procedura de autorizare implică prezentarea unei solicitări la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar operatorii economici trebuie să prezinte un document care să ateste necesitatea completării stocurilor, împreună cu alte acte solicitate de proiect.

Ministerul Agriculturii, prin intermediul unei Comisii de autorizare, va emite autorizația de import după validarea informațiilor prezentate de operatorii economici. Comisia este compusă din reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Autorității Vamale Române, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și doi reprezentanți ai asociațiilor din sectorul producției și procesării și al creșterii animalelor.

Operatorii economici trebuie să prezinte un certificat de conformitate al produsului ce urmează a fi importat, eliberat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Ministerul Agriculturii subliniază că aceste măsuri au ca scop garantarea calității produselor importate și protejarea intereselor fermierilor români. Proiectul se află în dezbatere publică, iar autoritățile subliniază că respectă normele de prezumție a nevinovăției în desfășurarea procedurilor legale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ