Mutare pe piața cerealelor! Importurile din Ucraina şi Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români

04 Oct. 2023, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2023, 10:59 // Actual //  bani.md

Ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu, a declarat miercuri că importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova vor fi permise exclusiv fermierilor și procesatorilor români, iar aceste importuri vor fi posibile doar pe baza unei licențe. Măsura are ca scop protejarea producției românești și a eforturilor fermierilor din țară, conform unei postări pe pagina sa de Facebook.

Barbu a anunțat că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență care stabilește cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau din Republica Moldova. Mai exact, proiectul introduce un mecanism de autorizare pentru operatorii economici români, permitând importul a patru categorii de produse: grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și de rapiță.

Potrivit proiectului de act normativ, doar operatorii economici români care desfășoară activități în sectoarele economice precizate vor putea fi autorizați să importe aceste produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova. Sectoarele economice incluse în această reglementare sunt fabricarea uleiurilor și grăsimilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și creșterea animalelor.

Produsele agricole care pot face obiectul importului în conformitate cu proiectul de act normativ sunt grâu, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică și semințe de floarea-soarelui.

Procedura de autorizare implică prezentarea unei solicitări la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar operatorii economici trebuie să prezinte un document care să ateste necesitatea completării stocurilor, împreună cu alte acte solicitate de proiect.

Ministerul Agriculturii, prin intermediul unei Comisii de autorizare, va emite autorizația de import după validarea informațiilor prezentate de operatorii economici. Comisia este compusă din reprezentanți ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Autorității Vamale Române, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și doi reprezentanți ai asociațiilor din sectorul producției și procesării și al creșterii animalelor.

Operatorii economici trebuie să prezinte un certificat de conformitate al produsului ce urmează a fi importat, eliberat de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Ministerul Agriculturii subliniază că aceste măsuri au ca scop garantarea calității produselor importate și protejarea intereselor fermierilor români. Proiectul se află în dezbatere publică, iar autoritățile subliniază că respectă normele de prezumție a nevinovăției în desfășurarea procedurilor legale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO