Naționalizarea Moldovagaz: Soluție sau capcană economică pentru stat?

01 Ian. 2025, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 11:56 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Teritoria svobodi” de la Rlive, expertul în energetică Andrei Damașcan a atras atenția asupra riscurilor economice și politice legate de o eventuală insolvență a companiei Moldovagaz, în cazul naționalizării. Potrivit acestuia, falimentul companiei ar putea genera un control și mai pronunțat din partea Gazprom, care deține 50% din acțiuni. Într-un astfel de scenariu, Gazprom ar putea dicta condițiile economice și strategice, iar statul moldovenesc, cu o cotă de 35-40%, ar fi obligat să acopere partea sa din datorii.

Damașcan a sugerat că soluția optimă ar fi restructurarea companiei, cu separarea furnizorului de rețelele de distribuție și operatorul de transport. Totodată, el a propus implementarea unui control strict din partea statului prin intermediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Statul ar trebui să se debaraseze de această cotă, iar compania să fie obligată să respecte regulile. Dacă acest lucru nu este posibil, ar putea fi luată în considerare administrarea externă de către Vestmoldtransgaz”, a declarat Damașcan.

Sergiu Tofilat, fost membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, a exprimat rezerve privind ideea naționalizării companiei. „Nu înțeleg ce problemă dorește să rezolve domnul Recean și de ce consideră că naționalizarea este soluția potrivită. Dacă vorbim de naționalizare, aceasta presupune achiziționarea bunurilor de la proprietari privați, ceea ce va implica costuri majore pentru stat”, a explicat Tofilat.

Tofilat a avertizat că naționalizarea ar putea aduce riscuri semnificative, inclusiv procese internaționale în arbitraje și afectarea încrederii investitorilor străini. El a dat exemplul cazului Comstroy împotriva Moldovei din 2015, când conturile Moldatsa au fost blocate, generând pierderi semnificative. „Trebuie să analizăm cu atenție consecințele. Există soluții mai blânde pentru a obține controlul asupra activității Moldova Gaz”, a concluzionat el.

În ședința de luni a Guvernului, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ