Naționalizarea Moldovagaz: Soluție sau capcană economică pentru stat?

01 Ian. 2025, 11:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
01 Ian. 2025, 11:56 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul emisiunii „Teritoria svobodi” de la Rlive, expertul în energetică Andrei Damașcan a atras atenția asupra riscurilor economice și politice legate de o eventuală insolvență a companiei Moldovagaz, în cazul naționalizării. Potrivit acestuia, falimentul companiei ar putea genera un control și mai pronunțat din partea Gazprom, care deține 50% din acțiuni. Într-un astfel de scenariu, Gazprom ar putea dicta condițiile economice și strategice, iar statul moldovenesc, cu o cotă de 35-40%, ar fi obligat să acopere partea sa din datorii.

Damașcan a sugerat că soluția optimă ar fi restructurarea companiei, cu separarea furnizorului de rețelele de distribuție și operatorul de transport. Totodată, el a propus implementarea unui control strict din partea statului prin intermediul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

„Statul ar trebui să se debaraseze de această cotă, iar compania să fie obligată să respecte regulile. Dacă acest lucru nu este posibil, ar putea fi luată în considerare administrarea externă de către Vestmoldtransgaz”, a declarat Damașcan.

Sergiu Tofilat, fost membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, a exprimat rezerve privind ideea naționalizării companiei. „Nu înțeleg ce problemă dorește să rezolve domnul Recean și de ce consideră că naționalizarea este soluția potrivită. Dacă vorbim de naționalizare, aceasta presupune achiziționarea bunurilor de la proprietari privați, ceea ce va implica costuri majore pentru stat”, a explicat Tofilat.

Tofilat a avertizat că naționalizarea ar putea aduce riscuri semnificative, inclusiv procese internaționale în arbitraje și afectarea încrederii investitorilor străini. El a dat exemplul cazului Comstroy împotriva Moldovei din 2015, când conturile Moldatsa au fost blocate, generând pierderi semnificative. „Trebuie să analizăm cu atenție consecințele. Există soluții mai blânde pentru a obține controlul asupra activității Moldova Gaz”, a concluzionat el.

În ședința de luni a Guvernului, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova intenționează să inițieze naționalizarea unor obiective strategice, pentru a asigura securitatea energetică a țării. În acest sens, șefa Ministerului Justiției a primit indicația de a pregăti modificările necesare legislației, termenul fiind de cel mult trei săptămâni.

Gazprom deţine 50% din acţiunile Moldovagaz, Agenţia Proprietăţii Publice – 35,33% din acţiuni, Comitetul pentru Administrarea Proprietăţii din Transnistria – 13,44% din acţiuni, persoanele fizice şi juridice – 1,23% din acţiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

04 Ian. 2025, 11:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Ian. 2025, 11:22 // Actual //  Ursu Victor

Operatorul slovac de sisteme electrice, compania de stat SEPS, a anunțat că va continua livrările de energie electrică către Ucraina în cadrul ajutorului de urgență, conform contractului în vigoare cu compania ucraineană de stat „Ukrenergo”. Informația a fost publicată de iRozhlas, citând declarația SEPS.

Conform comunicatului, livrările vor fi realizate prin toate liniile de înaltă tensiune în regim normal, în ciuda amenințărilor recente ale prim-ministrului slovac Robert Fico.

La sfârșitul lunii decembrie, Fico a declarat că Slovacia ar putea opri exporturile de energie electrică către Ucraina dacă, de la 1 ianuarie 2025, Kievul oprește tranzitul gazelor rusești. Premierul slovac a afirmat că încetarea tranzitului ar putea genera costuri suplimentare pentru Europa, estimate la 120 de miliarde de euro în perioada 2025–2026, iar Slovacia ar pierde aproximativ 500 de milioane de euro anual.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a numit amenințările lui Fico o încercare de a deschide un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei. „Se pare că [Vladimir] Putin i-a cerut lui Fico să acționeze împotriva intereselor Slovaciei, amenințând să oprească livrările de urgență de energie electrică către Ucraina în plină iarnă, când sistemul nostru energetic este supus atacurilor rusești”, a declarat Zelenski.

Pe 3 ianuarie, Fico a mai afirmat că Slovacia ar putea reduce ajutorul pentru refugiații ucraineni aflați pe teritoriul său, ca răspuns la oprirea tranzitului de gaze rusești.

În aceeași seară, la Bratislava, a avut loc un miting împotriva politicii pro-ruse a lui Robert Fico și în sprijinul Ucrainei. Potrivit publicației locale Aktuality, aproximativ 4.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii guvernului. Evenimentul a fost organizat de asociația civică „Pace pentru Ucraina”. Manifestanții au purtat steaguri ale Slovaciei și Uniunii Europene, iar imnul UE, „Oda bucuriei” din Simfonia a IX-a a lui Beethoven, a răsunat în timpul protestului. Printre sloganurile afișate s-au numărat: „Slovacia este Europa!”, „Fico, mută-te la Moscova!” și „Nu suntem puntea Rusiei!”.

În cadrul mitingului, politiciana de opoziție Lucia Štasselová a reamintit de invadarea Cehoslovaciei de către trupele sovietice în 1968. „Nu voi permite ca această țară să cadă sub influența politică a Rusiei”, a declarat ea.

Livrările de gaze rusești către Uniunea Europeană prin Ucraina s-au oprit pe 1 ianuarie, după expirarea contractului de cinci ani dintre Gazprom și Naftogaz și refuzul Kievului de a-l prelungi. Sistemul de transport al gazelor din Ucraina era ultima rută de tranzit către Europa Centrală, după explozia gazoductelor Nord Stream și suspendarea fluxurilor prin conducta Iamal-Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală