NATO încearcă să ușureze impactul războiului din Ucraina asupra Bosniei, Georgiei și Moldovei

01 Dec. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2022, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

NATO și-a îndreptat atenția către trei țări care au avut de suferit din cauza conflictului din Ucraina – Bosnia, Georgia și Moldova – în timp ce alianța militară se luptă să-și extindă securitatea în toată Europa.

Teama mai multor state

În timpul discuțiilor purtate în România, miniștrii de externe ai celor trei țări s-au întâlnit cu omologii lor din NATO pentru a discuta modalități prin care cea mai mare organizație de securitate a lumii i-ar putea ajuta, întrucât războiul din Ucraina îi expune incertitudinii politice, energetice și teritoriale.

Deși cauza problemelor cu care se confruntă Bosnia, Georgia și Moldova este clară, nevoile lor și modul în care NATO ar putea să le ajute nu sunt la fel de clare. Miniștrii NATO nu au făcut propuneri directe cu privire la ceea ce s-ar putea face atunci când au ajuns la Palatul Parlamentului din București.

Ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, a declarat că întâlnirea are ca scop asigurarea „securității din Europa” și „este un semnal despre cât de important este să creăm stabilitate nu numai pentru țările NATO, ci și dincolo de acestea. ” Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat reporterilor că este important să nu existe „o zonă gri care să fie preluată de alte forțe”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Bosnia a fost afectată de multă vreme de instabilitatea politică, iar ultimele proteste au zguduit țara după ce unii alegători au susținut că un lider sârb bosniac pro-rus a trucat alegeri în Republica Srpska.

NATO a promis Georgiei că, la fel ca Ucraina, se va alătura alianței celor 30 de națiuni într-o zi, dar trupele ruse au intrat în Georgia după ce acest angajament a fost făcut acum 14 ani. O regiune georgiană separatistă a amenințat anul acesta că va organiza un referendum pentru aderarea la Rusia.

Războiul Rusiei în Ucraina a avut un efect îngrijorător și asupra Moldovei, care se confruntă cu o criză energetică din cauza dependenței sale de energia rusă. În ultimele săptămâni, a suferit întreruperi masive de curent ca urmare a atacurilor ruse asupra rețelei energetice a Ucrainei. În aprilie, au avut loc explozii în regiunea separatistă a țării, susținută de ruși, Transnistria.

Aderarea la NATO

Lucrurile sunt mai bune în alte părți ale Europei. Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că el și omologii săi din Finlanda și Turcia au avut o întâlnire la care au decis să deblocheze opoziția turcă față de aderarea țării la NATO.

Billstrom a spus că intenționează să călătorească în curând la Ankara pentru discuții suplimentare. NATO este nerăbdătoare ca cele două națiuni nordice să se alăture alianței. Ei au solicitat să se alăture alianței în aprilie, pe fondul îngrijorării că Rusia i-ar putea viza, potrivit Associated Press.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău