Nervozitate la Moscova, după ce Lituania a impus Rusiei o restricție dură. ”Artileria grea nu a fost încă pornită”

20 Iun. 2022, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2022, 16:07 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile ruse au lansat un ultimatum către Uniunea Europeană, cerând să facă presiuni asupra Lituaniei pentru ridicarea interdicției de tranzit feroviar către enclava Kaliningrad, la care Moscova nu are acces pe uscat.

Andrei Klimov, șeful Comisiei Consiliului Federației pentru Protecția Suveranității Statului Rus, a spus că, dacă Bruxelles-ul nu corectează situația cu blocada transporturilor spre Kaliningrad, atunci Moscova va avea „mâna liberă” pentru a rezolva problema prin orice mijloace disponibile.

Astfel, politicianul rus a lăsat să se înțeleagă posibilitatea utilizării forței militare împotriva Lituaniei, care face parte din NATO.

Potrivit acestuia, blocada regiunii ruse este un act de agresiune directă împotriva Federației Ruse, care obligă Moscova să recurgă la autoapărare.

Lituania este membră a Uniunii Europene și a NATO, iar potrivit articolului 5 din Carta Alianței, un atac asupra unuia dintre membrii NATO va fi considerat ca un atac asupra tuturor membrilor NATO.

Expertul rus Anatoly Nesmiyan notează că Lituania a pus Rusia într-o situație dificilă, care este de fapt o fundătură pentru statul rus. Pe canalul său Telegram, el notează că Moscova va trebui să ia decizii dificile, deoarece nu va fi posibilă rezolvarea prea ușor.

„Până acum, acestea sunt cuvintele capetelor vorbitoare, iar artileria grea nu a fost încă pornită. Dar, în general, Kremlinul a fost plasat într-o situație în care nu va putea reacționa. Kremlinul a avut ocazia, deși nu prea mare, să iasă din acest impas”, a subliniat expertul.

Lituania a oprit tranzitul feroviar către regiunea Kaliningrad pentru mărfuri supuse sancțiunilor europene.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

25 Iun. 2022, 19:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Iun. 2022, 19:21 // Actual //  Lupu Eduard

Moscova consideră că acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei. Este reacția pe care a avut-o Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încercând să minimalizeze importanța acestei decizii pentru Moscova. Trebuie spus că intențiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană și de a ieși de sub influența rusă a fost una din cauzele care au declanșat actualul conflict.

Acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina și Republica Moldova este o afacere internă a Europei susține Moscova. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, încearcă să minimalizeze importanța acestei decizii, adoptată în toiul războiului de invazie pe care rusia îl duce pe teritoriului vecinului său ucrainean, relatează AFP.

„Aceasta este o afacere internă a Europei”, a declarat Dmitri Peskov.

El a precizat, însă, că pentru Moscova este important ca aceste procese „să nu aducă mai multe probleme Rusiei (…), în relaţiile acestor ţări cu Rusia”. De asemenea, Peskov și-au exprimat speranţa că acest lucru nu va duce la o deteriorare a relaţiilor Moscovei cu Bruxellesul. Acestea se află, în prezent, la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie degradate mai mult”.

Tot în acest context, Dmitri Peskov a denunțat voinţa Republicii Moldova de a „deveni mai europeană ca europenii înşişi”. El a subliniat, că Turcia, stat candidat la UE de aproximativ 20 de ani, „nu a putut niciodată să înainteze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”.

Joi, 23 iunie, într-un summit UE, la Bruxellesul a acordat statutul de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Această decizie marchează începutul unui proces îndelungat şi complex, în vederea unei aderări la UE.

Georgia, care intenționează, de asemenea, să adere la UE trebuie să realizeze reforme pentru a primi statutul de stat candidat. O manifestaţie de susţinere a aspiraţiilor europene ale acestei ţări din Caucaz a fost programată în capitala georgiană, Tbilisi.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău