Un magazin alimentar modern, ale cărui rafturi sunt pline cu de toate, de la paste la vin, ocupă în centrul Havanei un loc unde cândva a fost o florărie de stat. Tavanul şi pereţii sunt reparaţi şi revopsiţi. O fostă fabrică de sticlă care a aparţinut statului dintr-o suburbie din Havana găzduieşte acum un showroom pentru o afacere privată care vinde mobilier cubanez.
Şi în portul capitalei motostivuitoarele descarcă cu grijă ouă americane dintr-un container frigorific. Ouăle sunt destinate unui supermarket privat online care, la fel ca Amazon Fresh, oferă livrare la domiciliu.
Aceste afaceri sunt parte a unei explozii de mii de businessuri private care s-au deschis în ultimii ani în toată Cuba, o schimbare remarcabilă într-o ţară în care astfel de întreprinderi nu au fost permise şi în care Fidel Castro a urcat la putere conducând o revoluţie comunistă cu hotărârea de a elimina noţiunile capitaliste precum proprietatea privată.
Dar Cuba de astăzi se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din ultimele decenii, cauzată de ineficienţa guvernamentală şi de un embargo economic de zeci de ani impus de SUA. Acestea au dus la prăbuşirea producţiei interne, la creşterea inflaţiei, la întreruperi constante de curent şi la penurii de combustibil, de carne şi de alte bunuri şi servicii normale în alte ţări.