Ikea a fost acuzată că a eludat „imoral” sancțiunile rusești și că a transferat 131 milioane de euro în Irlanda

19 Mai 2024, 10:47
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
19 Mai 2024, 10:47 // Bani și Afaceri //  bani.md

Curtea de Arbitraj din Regiunea Moscova a dat curs cererii Inspectoratului Interregional pentru Cei Mai Marii Contribuabili nr. 1 al Serviciului Fiscal Federal de a invalida tranzacția de transfer al Torg LLC (o companie suedeză Ikea) către o altă companie afiliată Ikea, Fami Limited (Irlanda), 12,9 miliarde de ruble (echivalentul a 131 milioane de euro n.a) și a decis să recupereze acești bani ca venit de stat, rezultă din decizia instanței.

Funcționarii fiscali, în instanță, au raportat că în timpul activităților de control s-a stabilit că, prin eludarea măsurilor economice speciale, s-a încălcat procedura de îndeplinire a obligațiilor față de creditorii străini. 12,9 miliarde de ruble au fost transferate către Fami, scrie The Moscow Times.

Serviciul Fiscal Federal a considerat acțiunile companiilor „o tranzacție efectuată într-un scop care este în mod evident contrar fundamentelor legii și ordinii sau moralității”.

Reprezentanții inculpatului Torg SRL în ședința de judecată au contestat cererile formulate, au prezentat o poziție scrisă și au solicitat autorităților fiscale să refuze satisfacerea cererilor formulate, potrivit materialelor instanței. Torg LLC a insistat că plata nu a fost folosită pentru a rambursa contractul de împrumut cu Fami Limited (Irlanda) și decretul prezidențial nu se aplică acestuia. Plata în litigiu s-a bazat pe un contract de furnizare de bunuri, iar „tranzacțiile de barter nu încalcă decretul”, a transmis inculpatul.

Procuratura Generală a Federației Ruse a susținut cererile autorităților fiscale și a solicitat instanței să le satisfacă: „Tranzacția în litigiu, încheiată ca urmare a tranzacțiilor și acțiunilor succesive și creând aparența unui comportament conștiincios, a fost realizată pentru a depăși s-au introdus măsuri economice speciale și retragerea fondurilor din Rusia în detrimentul economiei de stat în valoare de 12,9 miliarde de ruble”, se arată în documentele instanței.

Tranzacția de transfer de fonduri este „antisocială” și contrazice fundamentele moralității și interesele publice ale statului rus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO