Noua Zeelandă este îngrijorată de prezența navelor militare chineze în regiune

28 Mart. 2022, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mart. 2022, 13:15 // Actual //  MD Bani

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că este îngrijorată de eventuala militarizare a Pacificului în urma unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon, informează Reuters.

Guvernul Insulelor Solomon a confirmat vineri că intenţionează să îşi „diversifice” relaţiile de securitate, pe care le are deocamdată doar cu Australia. Anunţul a alarmat conducerile de la Canberra, Wellington şi Washington, scrie agenţia citată.

„Considerăm astfel de acţiuni o potenţială militarizare a regiunii şi de asemenea vedem foarte puţine motive, din punct de vedere al securităţii în Pacific, pentru o astfel de necesitate şi o astfel de prezenţă”, a răspuns Ardern la Radio NZ când a fost întrebată dacă consideră acceptabilă staţionarea unor nave militare chineze în arhipelagul din Oceania. „Considerăm acest lucru extrem de îngrijorător”, a adăugat ea, conform Agerpres.

Liderul opoziţiei din Insulele Solomon, Matthew Wale, şi-a exprimat într-un interviu acordat televiziunii ABC dezamăgirea că Australia nu a acţionat pentru a împiedica acordul cu China, deşi îl avertizase pe înaltul comisar (ambasadorul – n. red.) australian încă de anul trecut.

Ambasadorul Lachlan Strahan a răspuns luni printr-un mesaj pe Twitter: „Australia şi-a manifestat regulat şi respectuos (faţă de Insulele Solomon) preocuparea privind acordul de cooperare în domeniul securităţii propus între China şi Solomon”.

Înaltul comisar a adăugat că „familia pacifică” este cel mai bun furnizor de securitate pentru Insulele Solomon, iar şefa diplomaţiei australiene, Maris Payne, a dat rapid „like”, apreciind mesajul.

Oficialităţi americane s-au arătat de asemenea îngrijorate de noua relaţie militară creată de China, afirmând în februarie că aceasta ar putea fi un motiv pentru redeschiderea unei ambasade a SUA la Honiara, capitala Insulelor Solomon.

Premierul australian Scott Morrison a declarat jurnaliştilor că va discuta luni subiectul cu omologii săi din Papua Noua Guinee şi Fiji. „Este o problemă îngrijorătoare pentru regiune, dar nu a constituit o surpriză”, a apreciat el.

Insulele Solomon, naţiune insulară cu o populaţie sub un milion, situată la circa 2000 de kilometri la nord-est de Australia, a recunoscut diplomatic în 2019 China, în locul Taiwanului – un indiciu al creşterii influenţei Beijingului în Pacific, consideră Reuters.

Cea mai cunoscută insulă din arhipelagul Solomon este Guadalcanal, unde în 1942-1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au dat lupte grele între forţele americane şi japoneze.

Realitatea Live

16 Iun. 2025, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
16 Iun. 2025, 09:35 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul unui deficit major de cartofi în Belarus, președintele Alexandr Lukașenko le-a recomandat cetățenilor să reducă consumul acestui aliment de bază. „O dată pe săptămână, de două ori maxim, și atunci copți sau piure”, a declarat liderul de la Minsk în timpul unei vizite în raionul Volkovysk, potrivit agenției oficiale BelTA. El a invocat și motive de sănătate, susținând că excesul de cartofi duce la îngrășare: „Dacă o să mâncăm cartofi așa cum scriem pe TikTok, n-o să mai fim slăbuți”.

Vorbind despre motivele crizei, Lukașenko a dat vina pe fermierii locali care ar fi preferat să exporte cartofii în Rusia, unde prețurile sunt de două-trei ori mai mari: „Unii au vrut să câștige — țăranii au exportat, fermierii au exportat. Pe de o parte. Pe de altă parte, s-a depistat și un fel de sabotaj pe undeva”.

Totuși, el a afirmat că situația s-ar fi stabilizat deja: „Nu văd probleme mari, deja apare prima recoltă de cartofi”, a spus președintele.

Problema lipsei cartofilor a fost sesizată încă din februarie, însă Lukașenko a recunoscut-o oficial abia pe 8 mai, invocând atunci faptul că agricultorii s-au reorientat către export, nemulțumiți de prețurile mici de achiziție pe piața internă. Ulterior, șeful statului a cerut mărirea producției de cartofi astfel încât să fie suficienți atât pentru Belarus, cât și pentru export în Rusia, precizând că „nu e vorba de caritate, ci de bani serioși”.

Ca parte a măsurilor anticriză, începând cu 27 mai, Belarus a ridicat și interdicția privind importul de cartofi din Uniunea Europeană.

Între timp, specialiștii din domeniu au explicat deficitul prin factori climatici nefavorabili în sezonul agricol anterior. Directorul Centrului de cercetare pentru cartoficultură din cadrul Academiei Naționale de Științe, Vadim Mahanko, dar și oficiali din Ministerul Agriculturii au respins ideea unui export masiv sau a unui sabotaj.

Totuși, în iunie, Lukașenko a lansat o nouă ipoteză: deficitul ar fi fost creat artificial, de „anumite persoane” implicate într-un complot împotriva conducerii statului. Numele acestora nu au fost dezvăluite.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO