Numărul doi în NATO: Republica Moldova are șansa reală să evadeze din geografia dificilă a Rusiei

21 Ian. 2023, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Ian. 2023, 15:56 // Actual //  bani.md

Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, a declarat la Interviurile Digi24.ro, că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers. Oficialul NATO a mai declarat că acum contextul este unic, iar influența pe care Rusia o mai poate exercita asupra țărilor din fostul imperiu este într-o puternică scădere.

Secretarul general adjunct NATO a vorbit și despre recentele solicitări de sisteme antiaeriene făcute de președintele Republicii Moldova, în discursul susținut joi la Forumul de la Davos.

„Solicitările de sisteme antiaeriene de la Chișinău au venit din momentul în care a apărut realitatea crudă precum că Federația Rusă n-are limite în ceea ce privește dorința de a controla fostul imperiu, într-o formă sau alta. Deci, nu sunt indicii de capacitate militară că Federația Rusă să poată să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria. Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei, dar strategic, așa cum Federația Rusă vrea să păstreze Ucraina în sfera sa de influență, este clar că și pe Republica Moldova dorește să o păstreze.

Poate să o păstreze? Depinde de noi și moldoveni. Deci, în clipa de față Republica Moldova, după 30 de ani de la declararea Independenței și după războiul păcătos din Transnistria care a dus la această situație pe care o cunoaștem cu toții, la fel ca în Georgia, la fel ca în alte zone, are o șansă reală să evadeze din această geografie dificilă și să vină alături de noi și de ceilalți parteneri din UE, către Europa civilizată și cred că este un moment pe care trebuie să-l înțelegem la adevărata sa simbolistică. Pentru noi, pentru români, are o relevanță suplimentară, este evidentă și de aceea eu salut modul în care România și în lucrurile explicite, și în lucrurile mai subtile pe care le face, există o susținere la nivelul conducerii NATO, pe care eu o încurajez.”

Întrebat care va fi atitudinea NATO în continuare, Mircea Geoană a adăugat: „Discutam cu liderii molodveni și cred că au dreptate. Ei au o Constituție de neutralitate, facută în logica de dupa 91. Este decizia lor ce fel de Constituție doresc. Era o situație complexă, dar a fi chiar și neutru, nu însemnă că trebuie să fii pasiv, nu înseamnă că trebuie să fii slab militar. De aceea, exemplul Elveției este un exemplu interesant. Lecțiile învățate după acest război și felul în care Federația Rusă se comportă cu vecinii săi, sunt convins că va crea consecințe și în Georgia și în Republica Moldova și, evident, în Ucraina. Este clar că această forță de influență a Federației Ruse în zona de periferie este în scădere și acest lucru se vede la bursa strategică. Toate aceste țări încearcă să găsească opțiuni și în alte direcții, inclusiv cu Occidentul.”

Acesta a mai adăugat și că în viitorul imediat apropiat va face o vizită la Chișinău, împreună cu un Comisar al Uniunii Europene, tocmai pentru a reitera sprijinul NATO și EU pentru demersurile Republicii Moldova de a părăsi zona de influență a Federației Ruse.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ