O companie aeriană moldovenească are planuri grandioase! Vrea să lanseze zboruri în SUA

29 Apr. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Apr. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

HiSky pregătește terenul pentru zboruri către Statele Unite ale Americii. Compania a depus o cerere la autoritățile americane, iar întregul proces de aprobare ar putea dura chiar și un an. Iulian Scorpan, CEO-ul HiSKy a oferit Economica.net mai multe detalii.

Compania aeriană HiSky, care în România operează prin firma HiSky Europe, a depus recent la autoritățile din SUA o cerere pentru efectuarea de zboruri către State. În cerere nu sunt specificate detalii, precum destinații, însă Economica.net a cerut mai multe informații de la companie.

Operatorul are planuri pentru zboruri transatlantice, însă acestea nu vor fi zboruri directe, ci va fi nevoie de o oprire pentru alimentare.

„Într-adevăr, am început, zilele trecute, procesul de autorizare pentru operarea de zboruri în Statele Unite. Trebuie precizat însă că obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților americane presupune parcurgerea unor etape, care se întind pe câteva luni, până la un an. Așadar, ne-am angajat în acest demers complicat și sperăm ca până cel târziu anul viitor să avem posibilitatea de a zbura cu flota proprie peste ocean”, a declarat, Iulian Scorpan, CEO HiSky.

Zborurile transatlantice operate de HiSky vor fi posibile cu noile avioane care au intrat în flota companiei: Airbus A321LR, care au o autonomie de zbor de până la 7.400 de km.

„În momentul în care am reușit să achiziționăm cele două aeronave noi, am introdus în strategia noastră de dezvoltare viitoare și această opțiune a zborurilor transatlantice”, ne-a mai spus Scorpan.

Spre ce orașe din SUA ar putea zbura HiSky

Chiar dacă avioanele de ultimă generație vin cu un consum mic de combustibil, compania nu va putea opera zboruri directe din București. “Orice destinație vom alege, va fi necesară o oprire de realimentare pe un aeroport din vestul Europei”, a mai declarat oficialul HiSky.

Cât despre destinații, compania e în perioada de analiză a traficului, a competiției, dar și a prețurilor practicate. E prea devreme să avanseze nume de orașe, mai spune Scorpan, dar cel mai probabil vor fi orașe mari de pe coasta de Est a Americii.

„Mai mult, pe lângă posibilitatea zborurilor regulate pe care o luăm în considerare, ne-am poziționat deja ca unul dintre cei mai importanți operatori charter, așadar nu excludem zboruri transatlantice și în acest regim, în parteneriat cu tour operatorii, mai ales că suntem în acest moment singura companie din România care poate opera aceste zboruri”, mai spune fondatorul HiSky.

Compania aeriană HiSky a fost înființată în anul 2020 în Republica Moldova de către Iulian Scorpan, fost director al companie de stat Air Moldova, și de către Victor Sula. Compania are în operare o flotă de șase aeronave, din familia Airbus A320, respectiv patru aeronave A320 cu 180 de locuri, o aeronavă A319 în configurație de 144 de locuri și o aeronavă Airbus A321LR, cu 201 locuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău