O fermă românească livrează cartofi pentru chipsurile Lay’s. Ce profit obține din vânzări

21 Feb. 2022, 14:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
21 Feb. 2022, 14:30 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Un grup românesc de firme cu afaceri în agricultură livrează cartofi companiei americane Pepsico, pentru brandul ei de chipsuri Lay’s.

Grup Şerban Holding, fondat de antreprenorul Nicolae Şerban, a semnat un nou contract cu PepsiCo România privind dezvoltarea programului pentru livrarea de cartofi pentru chipsurile Lay’s produse la noi în țară, potrivit unui comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro.

Acesta este cel de-al treilea an de colaborare dintre companie și PepsiCo.

„Producția de cartofi pentru industrializare contribuie la creșterea cifrei de afaceri a grupului, și prin urmare a profitului și fluxului de numerar, aducând un venit de 50 mii de lei românești (aproximativ 10.111 euro) per ha. Un hectar de cartofi pentru chips generează același venit realizat de patru hectare de cereale sau oleaginoase. De asemenea, odată cu reînnoirea acestei colaborări avem în plan scurtarea lanțului de aprovizionare prin adăugarea de servicii de depozitare pentru 35% din producție”- a declarat Ovidiu Bucătaru, director financiar al Grup Șerban Holding.

În vederea majorării capacității de producție pentru această cultură intensivă, Grup Șerban Holding investește într-un sistem de irigații adaptat noilor direcții ale Pactului Verde European. Prin noul sistem, irigațiile sunt efectuate prin picurare, o metodă prin care consumul de apă este redus cu 50%, costurile cu energia cu 30%, iar utilizarea fertilizanților și a pesticidelor scade cu 50%, respectiv 25%. Costul unei astfel de investiții se ridică la aproximativ 20 mii de lei/ha (aproximativ 4045 de euro /ha).

Grup Șerban Holding este un grup de firme cu capital românesc ce și-a început activitatea în Onești, în 1994. Structura grupului este integrată și are următoarele domenii de activitate: agricultură, comerț cu cereale, plante oleaginoase și legume, creșterea păsărilor, panificație, patiserie-cofetărie, alimentație publică (lanț propriu de magazine – Băcăniile Șerban), distribuție și transport.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău