O nouă industrie tinde să devină motorul economiei moldovenești! Creștere de 45% într-un singur an

13 Sept. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

Industria IT din Republica Moldova înregistrează o creștere remarcabilă de 45% într-un singur an, potrivit datelor recente. Acest sector în plină expansiune se remarcă prin orientarea sa masivă spre export, cu peste 95% din serviciile IT furnizate către piețele externe. Această performanță impresionantă nu este doar un motiv de mândrie națională, ci și un factor semnificativ pentru economia țării, contribuind cu aproape 5% la Produsul Intern Brut.

Cu peste 20.000 de angajați în domeniul IT, acest sector generează o cerere semnificativă de forță de muncă bine plătită, oferind oportunități profesionale remuneratoare pentru tinerii talentați din Republica Moldova. Aproximativ 4,4% din forța de muncă a țării este acum angajată în acest domeniu în continuă dezvoltare.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, subliniază faptul că, în regiune, doar Estonia depășește Republica Moldova în ceea ce privește ponderea sectorului IT în economie.

Pentru a stimula mai departe creșterea și dezvoltarea industriei IT, Guvernul Republicii Moldova are în plan prelungirea facilităților acordate parcului IT, cu scopul de a atrage noi talente și investitori. Un proiect de lege preliminar a fost publicat în acest sens, reprezentând rezultatul consultărilor informale cu numeroase părți interesate. Cu toate acestea, primul ministru, Dorin Recean, a subliniat că decizia finală privind aceste facilități se va lua în colaborare strânsă cu industria IT, respectând principiul „nimic pentru antreprenori fără antreprenori la masă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău