O nouă industrie tinde să devină motorul economiei moldovenești! Creștere de 45% într-un singur an

13 Sept. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

Industria IT din Republica Moldova înregistrează o creștere remarcabilă de 45% într-un singur an, potrivit datelor recente. Acest sector în plină expansiune se remarcă prin orientarea sa masivă spre export, cu peste 95% din serviciile IT furnizate către piețele externe. Această performanță impresionantă nu este doar un motiv de mândrie națională, ci și un factor semnificativ pentru economia țării, contribuind cu aproape 5% la Produsul Intern Brut.

Cu peste 20.000 de angajați în domeniul IT, acest sector generează o cerere semnificativă de forță de muncă bine plătită, oferind oportunități profesionale remuneratoare pentru tinerii talentați din Republica Moldova. Aproximativ 4,4% din forța de muncă a țării este acum angajată în acest domeniu în continuă dezvoltare.

Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, subliniază faptul că, în regiune, doar Estonia depășește Republica Moldova în ceea ce privește ponderea sectorului IT în economie.

Pentru a stimula mai departe creșterea și dezvoltarea industriei IT, Guvernul Republicii Moldova are în plan prelungirea facilităților acordate parcului IT, cu scopul de a atrage noi talente și investitori. Un proiect de lege preliminar a fost publicat în acest sens, reprezentând rezultatul consultărilor informale cu numeroase părți interesate. Cu toate acestea, primul ministru, Dorin Recean, a subliniat că decizia finală privind aceste facilități se va lua în colaborare strânsă cu industria IT, respectând principiul „nimic pentru antreprenori fără antreprenori la masă”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău