Noi scumpiri la benzină și motorină! Prețurile au luat-o razna la pompă

13 Sept. 2023, 12:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Sept. 2023, 12:26 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat o nouă creștere a prețurilor la carburanți în Republica Moldova, în urma monitorizării permanente a proceselor de pe bursele internaționale ale produselor petroliere. Această creștere este cauzată de mai mulți factori, inclusiv creșterea cererii regionale, stocurile globale mai reduse decât în anii precedenți și limitările capacităților rafinăriilor în raport cu cererea.

Cotația Platts la benzină a depășit pentru prima dată în 2023 nivelul de 1000 $/tonă, iar cea la motorină se apropie tot mai mult de acest prag psihologic, mai ales după o majorare de peste 100 $/tonă în ultimele două săptămâni.

Potrivit Reuters, prețul petrolului Brent a depășit 92 $/baril și a atins un nou record pentru anul 2023. Această creștere survine în contextul în care Arabia Saudită și Federația Rusă continuă politica de reducere voluntară a producției cu 1,3 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului, fapt accentuat de închiderea temporară a patru terminale de export de petrol din Libia din cauza unei furtuni devastatoare din estul țării.

În plus, conform informațiilor furnizate de Energy Information Administration din SUA, stocurile globale de petrol sunt așteptate să scadă cu aproape jumătate de milion de barili pe zi în a doua jumătate a anului 2023, ceea ce determină o creștere a prețurilor petrolului pe piețele internaționale.

În acest context, ANRE a anunțat că pentru ziua de mâine, 14 septembrie 2023, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard vor fi ajustate în conformitate cu noile realități:

  • 26,45 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+10 bani);
  • 23,88 lei/litru – pentru motorina standard (+13 bani).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău