O nouă licitație la ASP. Eșanu promite că pașapoartele vor fi mai ieftine

24 Nov. 2021, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Nov. 2021, 15:59 // Actual //  bani.md

Agenția Servicii Publice urmează să inițieze o nouă licitație pentru achiziționarea blanchetelor şi echipamentelor, necesare pentru mai multe categorii de acte eliberate de instituţie, a declarat șeful ASP, Mircea Eșanu într-o conferință de presă.

Licitația va fi organizată în contextul în care contractul existent a expirat și un contract de trei ani. Vor cumpărate circa 3 mil. de blanchete, 1,5 mil. sunt blanchete de pașapoarte, iar 1,1 mil. blanchete de tip card. La pachet va fi achizționat și echipament de personalizare a noilor tipuri de ID-uri pe care le vom emite anul viitor. Or, în prezent ASP are în stoc 360 mii de blanchete pentru pașapoarte și 155 de blanchete pentru buletinele de identitate. Eșanu a spus că licitația care va fi organizată vine și cu o schimbare de tehnologie. „Timp de 16 ani Republica Moldova a emis pașapoarte după tehnologia overlay. Noi vom trece la o nouă tehnologie a pașapoartelor de tip policarbonat. Noi am văzut că pe piață o blanchetă de tip buletin ar costa 2,85 euro iar pentru pașaport 10 euro”.

Şeful ASP a menţionat că noul echipament va permite eliberarea pentru cetăţenii Republicii Moldova a unor acte mai securizate, în conformitate cu noile standarde de protecţie internaţionale. În acelaşi timp, sursa citată a estimat că noile acte ar putea să fie mai ieftine pentru deţinători. „Nu anticipăm o scădere de preţ pentru buletinele de identitate, însă costul paşapoartelor ar putea să fie redus cu două sute de lei”, a precizat Eşanu.

Costul achiziţiei este de 430 de milioane de lei.

Noua licitație va fi absolut obiectivă, în conformitate cu toate normele de rigoare. „Țin morțiș să spun că noul caiet de sarcini nu va avea un cost ascuns și am exclus posibilitatea pentru ofertanți să includă costurile Royalty”, a punctat Eșanu.

Licitația în sumă de jumătate de milion de lei, inițiată de fosta conducere a ASP pentru procurarea blanchetelor, a fost anulată la începutul lunii septembrie de către noua guvernare.

S-a constatat că licitația a fost organizată cu multiple încălcări ale legii. Este vorba de termenele de publicare a anunțului, modificarea de mai multe ori a sumei achiziției și a termenelor pentru depunerea ofertelor.

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO