Oaspetele lui Jeff Bezos a descris experiența scurtă și aglomerată de zbor spațial: „Nu era suficient loc”

22 Iul. 2021, 13:01
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iul. 2021, 13:01 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Blue Origin a lansat marți dimineață primii săi pasageri până la marginea spațiului. Aproximativ 10 minute mai târziu, echipajul s-a întors în deșertul din vestul Texasului, după ce a petrecut doar trei minute în greutate zero.

„Mi-a plăcut fiecare minut”, a declarat Wally Funk, o aviatoare în vârstă de 82 de ani, într-o ceremonie după zbor. „Mi-aș dori doar să fi fost mai mult.”

Miliardarul Jeff Bezos, care a fondat Blue Origin în 2000, i-a invitat pe Funk și pe fratele său Mark să-l însoțească în zbor. Oliver Daemen, un tânăr de 18 ani absolvent de liceu din Olanda, li s-a alăturat. Tatăl său cumpărase ultimul loc în zbor după ce un câștigător al licitației a renunțat.

La întoarcere pasagerii străluceau și ofereau îmbrățișări de jur împrejur. Au scos șampanie la locul de debarcare. Dar una dintre recenziile oaspeților despre zbor a venit cu avertismente.

„Am continuat și am văzut întunericul”, a spus Funk, acum cea mai în vârstă persoană care a călătorit în spațiu. „Am crezut că voi vedea lumea, dar nu eram destul de sus.”

Într-adevăr, în timpul difuzării în direct, Funk putea fi auzit spunând: “Este întuneric aici sus”.

Odată ce s-au desfăcut, pasagerii au putut vedea Pământul pe ferestrele navei spațiale. Dar nu era marmura albastră pe care o putea asista din lună și nici nu era același orizont curbat pe care astronauții profesioniști îl văd din Stația Spațială Internațională. (Stația este de aproximativ patru ori mai mare decât altitudinea pe care Bezos și tovarășii săi au ajuns-o marți.)

În timpul ceremoniei post-zbor, Blue Origin a împărtășit filmările de mai jos din interiorul navei spațiale. În fundal, puteți vedea clar nori, marginea atmosferei Pământului și întunecimea spațiului dincolo de acesta.

La zborurile anterioare – zborurile cu avion parabolic care simulează microgravitația spațiului – Funk „ar putea face mult mai multe rulouri și răsuciri și așa mai departe”, a spus ea. “Dar nu era suficient loc pentru ca noi toți patru să facem toate acele lucruri”, a spus ea.

Capsula este concepută pentru a transporta șase pasageri, iar acest zbor avea doar patru. În videoclip, echipajul poate fi văzut lovindu-se unul în celălalt și ținând balustrade pentru a se învârti și a da cu capul.

“Mi s-a părut mult mai răcoros decât arăta”, a spus Daemen după ce a urmărit filmările.

„Toată lumea de pe teren a fost mult mai emoțională decât noi”, a adăugat el. „Doar ne distram.”

Echipajul a jucat prinderea cu mingi portocalii de ping-pong, iar Bezos a aruncat o Skittle în gura lui Daemen.

Funk visase de zeci de ani să viziteze spațiul.

S-a alăturat unei misiuni spațiale pentru femei, numită Mercury 13, în 1961, dar programul a fost în cele din urmă abandonat – aparent din motive sexiste. Ulterior a început o lungă carieră în aviație. Într-un videoclip Blue Origin care își anunța zborul, Funk a spus că a învățat peste 3.000 de oameni să zboare. Dar nu a ajuns niciodată în spațiu decât marți.

În ciuda conciziei și aglomerării, zborul a fost „grozav”, a spus ea.

„Mi-a plăcut”, a spus Funk. „Abia aștept să merg din nou.”

Funk este înscrisă pentru a zbura pe planul spațial al Virgin Galactic, ceea ce face o călătorie similară care oferă aproximativ cinci minute în microgravitate. Nu este clar când va face acea călătorie.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 10:26
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 10:26 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Chiar dacă este un activ extrem de volatil, criptomonedele pot ajuta investitorii să-și construiască avere, mai ales dacă investesc în monede digitale pe termen lung.

Aproximativ 13% dintre americani au cumpărat sau au tranzacționat criptomonede în ultimul an, potrivit unui sondaj recent realizat de NORC, un grup de cercetare de la Universitatea din Chicago. În aceeași perioadă de timp, 24% au tranzacționat acțiuni, a constatat studiul.

Bitcoin a bătut în ultimul timp, prezentând natura volatilă a multor monede digitale. Vineri, activul a scăzut la aproximativ 32.000 de dolari pe monedă, dar a revenit la aproximativ 40.000 de dolari luni, cel mai mare preț pe care l-a lovit din iunie. Marți, criptomoneda a scăzut din nou, tranzacționându-se în scădere cu 5% în jur de 37.000 de dolari.

Aceasta este o scădere semnificativă față de maximul istoric înregistrat la aproximativ 63.000 de dolari la mijlocul lunii aprilie. Cu toate acestea, bitcoinul este în creștere cu aproximativ 30% până în prezent.

„Are un loc, în special pentru cei mai tineri”, a spus Tyrone Ross, CEO al Onramp Invest, un furnizor de tehnologie de gestionare a „cripto-activelor” pentru consilierii financiari.

Pentru a fi sigure, investițiile în criptomonede ar trebui să fie pe locul doi, doar după un plan financiar solid care să includă economii de urgență și planificare solidă a pensiilor, potrivit lui Ross.

„Mai întâi aveți un plan financiar și aflați unde se încadrează cripto în acest lucru”, a spus Ross. „Dacă nu ai un plan, ce faci?”

Cu toate acestea, odată ce este în vigoare, poate avea sens ca investitorii să considere cripto-ul ca pe o parte cheie a portofoliului lor pe termen lung.

Alocare

Experții financiari recomandă, în general, să investiți  în criptomonede o sumă de bani pe care sunteți gata să o pierdeți.

De obicei, deținerea a 5% din portofoliul dvs. într-un activ cu risc ridicat, cum ar fi bitcoin – sau alte monede – este o regulă sigură. Cu toate acestea, pentru unii investitori ar putea avea sens să punem și mai mult în cripto.

„Aș spune de la 5% la 15% din activele digitale în general și asta crește de la 2% la 5%”, a declarat Alex Mashinsky, cofondator și CEO al Celsius, un împrumutat de criptomonede care plătește randamente ridicate și furnizează împrumuturi folosind cripto ca garanție.

Alocările mai mari sunt, în general, pentru investitorii mai tineri care cred cu adevărat în tehnologia din spatele criptomonedelor, care cred că va fi adoptată mai larg în viitor și au timp să aștepte.

„Dacă ai 69 de ani și te retragi anul viitor și vei avea nevoie de acești bani, evident că nu este o idee bună”, a spus Mashinsky. „Dar dacă ai peste 20 de ani și proiectezi 20 sau 30 de ani înainte, atunci ar trebui să ai o alocare mai mare.”

Experții recomandă, de asemenea, ca investitorii să cumpere cripto folosind strategii similare cu cele utilizate pentru acțiuni, cum ar fi media costului în dolari – practic, introducând în mod constant cantități mici de bani, în loc să cumpere toate simultan. Acest lucru ajută la combaterea volatilității prețurilor.

„Nu este vorba despre„ voi câștiga de 10 ori banii mei, voi fi bogat ”, a spus Mashinsky. În schimb, investițiile în criptomonede ar trebui privite ca o altă cale către independența financiară care poate ajuta oamenii să depășească inflația în timp.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală