Om de afaceri, „ars pe rug” pentru că apare într-o fotografie cu Igor Dodon. Partidul l-a dat afară? „Am depus cererea”

19 Iul. 2021, 13:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
19 Iul. 2021, 13:07 // Actual //  MD Bani

Partidul Schimbării anunță că, astăzi, Sergiu Postică, a depus cererea de plecare din partid, după ce ieri a plasat pe Facebook o fotografie cu fostul șef al statului, actualul lider PSRM, Igor Dodon. Fotografia fusese postată pe pagina restaurantului Grand Elysee, unde fostul președinte era invitat la o petrecere. Tot aceasta este și afacerea lui Sergiu Postică.

Totodată, reprezentanții partidului scriu că aceasta ar fi „unica decizie corectă luată în această situație”.

Comentariile negative au curs în pofida faptului că s-a precizat că această fotografie este în afara politicului.

Colaj: unimedia.info

Poate vă ajunge de turnat murdărie?

Duminică seara (18 iulie 2021), după publicarea fotografiei cu pricina, pagina afacerii Grand Elysee a editat-o, blurând actorii principali și completând-o cu un mesaj emoționant: „Poate vă ajunge de turnat murdărie?”.

Autorul postării scrie că postarea buclucașă „a ținut strict de ospitalitatea ce o oferim clienților noștri.”

„Se pare însă că unii sunt gata #pe_RUG să ne ardă pentru o poză.
Într-o clipă se uită totul. Nu mai contează ce ai zis de 100 de ori, nu mai contează faptele tale, nu mai contează eforturile și gesturile făcute, nu mai contează ce gândești – CONTEAZĂ DOAR emoțiile celor ce l-au văzut în poză pe Dodon.

Cât de mult ne-am știrbat imaginea în viziunea lor, plus o sumedenie de cuvinte necenzurate.”, a mai completat autorul.

Potrivit lui Sergiu Postică, fotopgrafia ar fi fost făcută în momentul în care fostul președinte a dorit să mulțumească administratorilor restaurantului pentru bucatele și calitatea deservirii de nota 10+.

„Eu nu sunt bun de #politician.

Eu nu pot să public decat ceia ce simt.

Și dacă la momentul când I.D. a dorit să facă cunoștință cu soția mea, care muncea ca administrator aseară, pentru ai spune că așa bucate și așa service este de nota 10 cu plus – eu S.P ce trebuia să fac?

1) Politicianul S.P trebuia să îi întoarcă spatele.
2) Omul S.P a făcut #altfel.”

 

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!