OpenAI sparge recordurile: A strâns 6,6 miliarde de dolari pentru revoluția ChatGPT

03 Oct. 2024, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Oct. 2024, 10:03 // Actual //  Ursu Victor

OpenAI a strâns 6,6 miliarde de dolari de la investitori, la o evaluare de 157 de miliarde de dolari, a anunţat compania miercuri, cimentând statutul producătorului ChatGPT drept una dintre cele mai valoroase companii private din lume, transmite agenția Reuters.

Finanţarea a atras investitori de capital de risc care au revenit, inclusiv Thrive Capital şi Khosla Ventures, precum şi cel mai mare susţinător corporativ al OpenAI, Microsoft, şi participare nouă din partea Nvidia.

Închiderea atragerii de fonduri coincide cu eforturile de restructurare ale companiei şi cu schimbările de conducere, inclusiv plecarea bruscă a directorului său de tehnologie, Mira Murati, săptămâna trecută.

La runda de finanţare au mai paerticipat Altimeter Capital, Fidelity, SoftBank şi firma de investiţii susţinută de stat din Abu Dhabi MGX.

Finanţarea a venit sub formă de bancnote convertibile şi depinde de o schimbare structurală de succes într-o companie de profit, care nu va mai fi controlată de consiliul non-profit, şi de eliminarea plafonului de rentabilitate pentru investitori.

Schimbările de personal nu au descurajat entuziasmul majorităţii investitorilor, care anticipează o creştere semnificativă pe baza proiecţiilor CEO-ului OpenAI Sam Altman şi CFO Sarah Friar.

Compania este pe cale de a genera venituri de 3,6 miliarde de dolari în acest an şi pierderi tot mai mari, de peste 5 miliarde de dolari.

Se preconizează o creştere majoră a veniturilor anul viitor, la 11,6 miliarde de dolari, potrivit unor surse familiare cu cifrele.

Investitorii şi-au asigurat, de asemenea, unele protecţii, deoarece OpenAI trece printr-o restructurare corporativă complexă care ar acorda capitaluri proprii lui Altman. Discuţiile sunt încă în desfăşurare şi nu s-a stabilit încă nicio cronologie.

Investitorii au negociat termeni care le-ar permite să-şi recupereze capitalul sau să renegocieze evaluarea dacă modificările nu sunt implementate în termen de doi ani, au spus surse.

Creşterea fulgerătoare a OpenAI în ceea ce priveşte popularitatea şi evaluarea produselor a captat imaginaţia lumii.

De la lansarea ChatGPT, compania a atras 250 de milioane de utilizatori activi săptămânal.

Evaluarea companiei a crescut, de asemenea, de la 14 miliarde de dolari în 2021 la 157 de miliarde de dolari, deoarece veniturile au crescut de la zero la 3,6 miliarde de dolari, depăşind cu mult previziunile lui Altman la acea vreme.

Compania le-a spus investitorilor că continuă să urmărească în mod activ inteligenţa generală artificială (AGI), adică dezvoltarea de sisteme AI care depăşesc inteligenţa umană, pe măsură ce creşte comercializarea şi încearcă să fie profitabilă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Oct. 2024, 16:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Oct. 2024, 16:40 // Actual //  bani.md

Janis Mazeiks precizează că modificarea Codului Funciar, prin care terenurile din Moldova ar putea fi vândute străinilor după aderare la Uniunea Europeană, se va negocia expres cu autoritățile din ţara noastră. Într-o declarație pentru TVR Moldova, șeful Delegației UE în Republica Moldova a menționat că declarațiile sale anterioare, făcute la RLIVE TV, au fost intenționat denaturate de către exponenți ai propagandei ruse.

„Am văzut foarte clar mesajele doamnei preşedinte şi domnului prim-ministru că Republica Moldova va asigura interesele naţionale în procesul de negocieri. Şida, pot confirma că acesta este scopul negocierilor. Practic, toate țările care au devenit membri ai UE în ultimii 20 de ani au negociat diferite interdicții şi restricții pentru vânzarea pământului străinilor. În acest proces de negocieri şi este aceasta pentru Republica Moldova pe viitor”, a punctat Mazeiks.

Precizăm că, vineri, 27 septembrie, Janis Mazeiks, a vorbit în studioul RLIVE TV despre dezinformările referitoare la vânzarea terenurilor către cetățeni străini. Drept urmare, mai mulți politicieni controversați au manipulat și au spus expres că terenurile vor fi vândute străinilor, deși Janis Mazeiks preciza clar că subiectul urmează a fi discutat în cadrul negocierilor.

Reacții au venit de la premierul Dorin Recean, președinta Maia Sandu, dar și de la experții societății civile. Prim-ministrul a oferit asigurări că nu se va negocia vreun subiect care contravine interesului național al Republicii Moldova. Șefa statului, la fel, a infirmat informațiile precum că loturile de pământ vot putea fi vândute cetățenilor străini. De asemenea, analistul WatchDog, Andrei Curăraru a explicat că, în opinia sa, agenții de influență ai Kremlinului au pornit o campanie de dezinformare la subiect, iar state membre ale Uniunii Europene precum România, Ungaria, Letonia, Croația, Ungaria sau Polonia, fie au introdus reguli stricte pentru asemenea tranzacții, fie le-au interzis complet.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău