Operațiunea SIS! Plahotniuc, Șor, Platon, Andronachi, hoțul în lege Caramalac și companiile lor, în lista sancțiunilor

26 Ian. 2024, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2024, 17:33 // Actual //  bani.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a publicat o listă care cuprinde peste 500 de nume, într-un efort de a întări măsurile restrictive internaționale pe teritoriul țării. Printre cei sancționați se numără Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și alții, figurați în dosare controversate de fraudă și corupție.

SIS susține că aceasta este o măsură de precauție pentru prevenirea eludării măsurilor restrictive internaționale de către persoane asociate cu subiecții restricțiilor. Mesajul oficial al SUS menționează că aceste sancțiuni sunt aplicate pe baza probelor existente împotriva persoanelor și entităților menționate.

Printre cei vizați în această listă se află oligarhul fugar Vlad Plahotniuc și soția sa, Oxana Childescu, Vladimir Andronachi, apropiatul acestuia, Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, hoțul în lege Grigore Caramalac, raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, și prietenul lui Igor Dodon, Igor Ceaika.

Lista publicată de SIS include nu doar nume de persoane, ci și o serie de companii asociate cu acești indivizi, televiziuni conectate la numele lor și Partidul Șor, care a fost scos în afara legii. Foști membri și deputați, precum Petru Jardan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Reghina Apostolova, sunt, de asemenea, menționați în document. Alți oficiali și figuri publice notabile, cum ar fi guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, primara orașului Orhei, Tatiana Cociuc, și Arina Corșicova, candidata Partidului „Șansă” la alegerile locale din Bălți, exclusă din cursă de CEC, sunt, de asemenea, incluși pe această listă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!