Operațiunea SIS! Plahotniuc, Șor, Platon, Andronachi, hoțul în lege Caramalac și companiile lor, în lista sancțiunilor

26 Ian. 2024, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Ian. 2024, 17:33 // Actual //  bani.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a publicat o listă care cuprinde peste 500 de nume, într-un efort de a întări măsurile restrictive internaționale pe teritoriul țării. Printre cei sancționați se numără Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon și alții, figurați în dosare controversate de fraudă și corupție.

SIS susține că aceasta este o măsură de precauție pentru prevenirea eludării măsurilor restrictive internaționale de către persoane asociate cu subiecții restricțiilor. Mesajul oficial al SUS menționează că aceste sancțiuni sunt aplicate pe baza probelor existente împotriva persoanelor și entităților menționate.

Printre cei vizați în această listă se află oligarhul fugar Vlad Plahotniuc și soția sa, Oxana Childescu, Vladimir Andronachi, apropiatul acestuia, Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare, hoțul în lege Grigore Caramalac, raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, și prietenul lui Igor Dodon, Igor Ceaika.

Lista publicată de SIS include nu doar nume de persoane, ci și o serie de companii asociate cu acești indivizi, televiziuni conectate la numele lor și Partidul Șor, care a fost scos în afara legii. Foști membri și deputați, precum Petru Jardan, Vadim Fotescu, Denis Ulanov și Reghina Apostolova, sunt, de asemenea, menționați în document. Alți oficiali și figuri publice notabile, cum ar fi guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guțul, primara orașului Orhei, Tatiana Cociuc, și Arina Corșicova, candidata Partidului „Șansă” la alegerile locale din Bălți, exclusă din cursă de CEC, sunt, de asemenea, incluși pe această listă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău