Principala închisoare a țării, suprapopulată! Deținuții stau claie peste grămadă

26 Ian. 2024, 14:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2024, 14:48 // Actual //  Lupu Eduard

Un raport detaliat realizat de Asociația Promo-LEX dezvăluie condiții inumane în Penitenciarul nr. 13 din Republica Moldova, evidențiind suprapopularea severă, infrastructura depășită și deficiențele semnificative în igienă care afectează sănătatea deținuților.

Potrivit raportului, penitenciarul se confruntă cu o suprapopulare de 98,9%, depășind standardele internaționale. Spațiul destinat inițial pentru 377 de deținuți găzduiește în prezent 750, necesitând astfel o revizuire urgentă a procedurilor de calcul al capacității de detenție și ajustarea infrastructurii.

Condițiile de detenție și igiena în penitenciar nu respectă standardele internaționale. Deficiențe semnificative în infrastructura sanitară pun în pericol sănătatea și demnitatea deținuților. Blocurile sanitare din 18% dintre celule nu îndeplinesc standardul minim de 1 m2 per bloc sanitar. De asemenea, 20% dintre celule nu asigură nivelul adecvat de intimitate în utilizarea WC-urilor, iar băile comune prezintă riscuri pentru sănătate și sunt inaccesibile pentru persoanele cu nevoi speciale.

Ventilația și iluminarea necorespunzătoare contribuie la un mediu inconfortabil și nesănătos. Circa 29% dintre celule au ferestre subdimensionate, iar mirosurile de mucegai și amoniac afectează 62% dintre celule.

Promo-LEX salută deschiderea Ministerului Justiției pentru evaluarea independentă, subliniind necesitatea unei intervenții imediate pentru asigurarea unor condiții decente și respectarea drepturilor fundamentale ale deținuților. Implementarea recomandărilor necesită acțiuni strategice și alocarea de resurse adecvate din partea autorităților.

Dumitru Russu, juristul Promo-LEX și autorul raportului, subliniază cooperarea pozitivă dintre minister și societatea civilă, notând că acest angajament spre transparență și responsabilitate reprezintă un pas semnificativ în gestionarea sistemului penitenciar. Russu subliniază și importanța accesului deținuților la informații esențiale pentru o mai mare transparență și responsabilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău