Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale va fi simplificată procedura de acordare a legislației pentru defrișarea pădurilor.
„Autorizația se va elibera în baza cererii deținătorului de teren si a actului de cercetare fitosanitară a arborilor. Actul de cercetare fitosanitară se va întocmi de către inginerii silvici din cadrul întreprinderilor de stat pentru silvicultură din subordinea Agenției Moldsilva sau de către specialiștii din cadrul întreprinderilor municipale de gospodărire a spațiilor verzi sau de către reprezentanții Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, cu participarea în condiții aleatorii a Inspectorului de mediu din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Actul de cercetare fitosanitară va conține informația privind gestionarul terenurilor cu vegetație forestieră amplasamentul terenului cu vegetație forestieră, suprafața terenului, starea arborilor, tipul lucrărilor silvice, numărul de arbori și volumul masei lemnoase”, se arată în decizia CSE.
Totodată, în procesul de evaluare a vegetației forestiere pentru autorizarea tăierilor, beneficiarii autorizațiilor și instituțiile vizate vor asigura crearea grupurilor mixte comune pentru evaluarea vegetației forestiere în vederea acoperirii unui volum mai mare de locații și întocmirea actelor necesare autorizării.
Decizia luată de CSE a fost luată pentru a face față eventualei crize energetice în care s-a pomenit Republica Moldova. Este vorba de riscul sistării livrărilor de gaz de către concernul rus Gazprom din motiv că Chișinăul nu și-a onorat obligația de auditare a datoriei istorice de 709 mil. USD.
Autoritățile declară că prețul lemnului de foc a rămas neschimbat față de anul trecut. Lemnul din speciile tare 550 – 875 de lei metrul ster, iar cel din speciile moi – 350 – 475 de lei metrul ster.
Persoanele sărace vor putea cumpăra, în perioada octombrie – noiembrie trei metri steri de lemn la preț subvenționat. Ulterior, în etapa a doua se va decide ce volum de lemn se va acorda.