Pădurile Moldovei, decapitate! Legislația care le dă frâu liber drujbarilor

09 Aug. 2022, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Aug. 2022, 16:39 // Actual //  bani.md

Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale va fi simplificată procedura de acordare a legislației pentru defrișarea pădurilor.

„Autorizația se va elibera în baza cererii deținătorului de teren si a actului de cercetare fitosanitară a arborilor. Actul de cercetare fitosanitară se va întocmi de către inginerii silvici din cadrul întreprinderilor de stat pentru silvicultură din subordinea Agenției Moldsilva sau de către specialiștii din cadrul întreprinderilor municipale de gospodărire a spațiilor verzi sau de către reprezentanții Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, cu participarea în condiții aleatorii a Inspectorului de mediu din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Actul de cercetare fitosanitară va conține informația privind gestionarul terenurilor cu vegetație forestieră amplasamentul terenului cu vegetație forestieră, suprafața terenului, starea arborilor, tipul lucrărilor silvice, numărul de arbori și volumul masei lemnoase”, se arată în decizia CSE.

Totodată, în procesul de evaluare a vegetației forestiere pentru autorizarea tăierilor, beneficiarii autorizațiilor și instituțiile vizate vor asigura crearea grupurilor mixte comune pentru evaluarea vegetației forestiere în vederea acoperirii unui volum mai mare de locații și întocmirea actelor necesare autorizării.

Decizia luată de CSE a fost luată pentru a face față eventualei crize energetice în care s-a pomenit Republica Moldova. Este vorba de riscul sistării livrărilor de gaz de către concernul rus Gazprom din motiv că Chișinăul nu și-a onorat obligația de auditare a datoriei istorice de 709 mil. USD.

Autoritățile declară că prețul lemnului de foc a rămas neschimbat față de anul trecut. Lemnul din speciile tare 550 – 875 de lei metrul ster, iar cel din speciile moi – 350 – 475 de lei metrul ster.

Persoanele sărace vor putea cumpăra, în perioada octombrie – noiembrie trei metri steri de lemn la preț subvenționat. Ulterior, în etapa a doua se va decide ce volum de lemn se va acorda.

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!