(FOTO) Au început să crească ceapă la balcon, iar acum gestionează hectare întregi de teren agricol

09 Aug. 2022, 16:23
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Aug. 2022, 16:23 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Agricultorii Grigore și Vera Verlan gestionează peste două hectare de teren agricol în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Coșnița”. Istoria afacerii lor a început atunci când, din dorința de a practica agricultura au început să cultive ceapă la balcon.

După căsătorie, cei doi soți au decis să locuiască la Chișinău, în speranța mai multor oportunități și șanse de dezvoltare. Odată însă cu apariția copiilor, și-au dorit să trăiască într-un mediu mai curat, ecologic. Astfel, banii adunați la oraș în domeniul construcțiilor, i-au investit în procurarea terenurilor agricole.

Astfel, cei doi au renunțat la joburile în domeniul construcțiilor pentru a practica agricultura. În prezent, cei doi soți dețin o livadă de mere și câteva sere, în care cultivă roșii, ardei, castraveți. Producția obținută este comercializată la piața din Vadul lui Vodă. Potrivit cuplului, unul dintre factorii determinanți care asigură succesul recoltei reprezintă accesul la irigare, devenit o realitate grație reabilitării SCI „Coșnița”, prin intermediul programului Compact, se arată în istoria de succes prezentată de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova.

Cei doi soți lucrează cot la cot la pământ, iar mai apoi merg la piață pentru a vinde roada, fără a apela la intermediari. Cât despre problemele pe care le întâmpină în acest sector, la fel ca și alți agricultori, se ciocnesc de puterea redusă de cumpărare, întrucât tot mai puțini oameni rămân în țară și au venituri foarte mici.

Realitatea Live

02 Oct. 2023, 07:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2023, 07:38 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele turc Recepp Tayyip Erdogan reproşează duminică, 1 octombrie, faptul că Turcia şi-a ”respectat toate promisiunile”, spre deosebire de Uniunea Europeană, iar ”dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, n-are decât”.

”Turcia nu mai aşteaptă nimic de la Uniunea Europeană, care ne face să aşteptăm la poarta sa de peste 40 de ani”, a tunat şeful statului turc.

”Noi ne-am respectat toate promisiunile pe care le-am făcut UE, însă ei n-au respectat aproape niciuna de-a lor”, a denunţat Erdogan în sesiunea inaugurală a Parlamentului.

El a subliniat că ”nu va tolera nicio cerinţă nouă sau condiţii în procesul de aderare” a Turciei.

”Dacă nu dau înapoi în anumite nedreptăţi, ca impunerea de vize, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează toate greşelile (…), atunci ei vor pierde integral dreptul de a-şi exprima aşteptări politice, economice sau militare din partea noastră”, a ameninţat el.

”Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului aderării (Turciei), care există doar pe hârtie, va fi decizia lor”, a tunat el.

Puciul din 2016

Furia preşedintelui turc provine de la ultima hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a criticat săptămâna aceasta Turcia, căreia-i reproşează că a condamnat un bărbat din cauza apartenenţei la o organizaţie teroristă armată bazându-se pe simpla utilizare a aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock.

ByLock este considerată de către Ankara un instrument de comunicare privilegiat al celor care se fac vinovaţi de puciul eşuat din 2016, soldat cu 250 de morţi, urmat de arestări masive şi epurări fără precedent în istoria modernă a Turciei.

Guvernul turc a atribuit puciul uşuat organizaţiei Fetö – acroninul folosit de Ankara pentru a desemna mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, un fost aliat al lui Erdogan.

”Hotărârea CEDO este ultima picătură care umple paharul”, a denunţat Recepp Tayyip Erdogan.

”Membrii organizaţiei teroriste şi suţinătorii lor care sunt încurajaţi de această hotărâre nu trebuie să-şi facă speranţe zadarnice. Această hotărâre nu aduce nici alinare membrilor sceleraţi ai Fetö”, a subliniat el.
”Turcia nu va face niciun pas înapoi în lupta sa împotriva acestei bande de trădători. Ea nu va permite nicio întoarcere în trecut”, a subliniat Erdogan.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău