(FOTO) Au început să crească ceapă la balcon, iar acum gestionează hectare întregi de teren agricol

09 Aug. 2022, 16:23
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Aug. 2022, 16:23 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Agricultorii Grigore și Vera Verlan gestionează peste două hectare de teren agricol în aria de deservire a sistemului centralizat de irigare (SCI) „Coșnița”. Istoria afacerii lor a început atunci când, din dorința de a practica agricultura au început să cultive ceapă la balcon.

După căsătorie, cei doi soți au decis să locuiască la Chișinău, în speranța mai multor oportunități și șanse de dezvoltare. Odată însă cu apariția copiilor, și-au dorit să trăiască într-un mediu mai curat, ecologic. Astfel, banii adunați la oraș în domeniul construcțiilor, i-au investit în procurarea terenurilor agricole.

Astfel, cei doi au renunțat la joburile în domeniul construcțiilor pentru a practica agricultura. În prezent, cei doi soți dețin o livadă de mere și câteva sere, în care cultivă roșii, ardei, castraveți. Producția obținută este comercializată la piața din Vadul lui Vodă. Potrivit cuplului, unul dintre factorii determinanți care asigură succesul recoltei reprezintă accesul la irigare, devenit o realitate grație reabilitării SCI „Coșnița”, prin intermediul programului Compact, se arată în istoria de succes prezentată de Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova.

Cei doi soți lucrează cot la cot la pământ, iar mai apoi merg la piață pentru a vinde roada, fără a apela la intermediari. Cât despre problemele pe care le întâmpină în acest sector, la fel ca și alți agricultori, se ciocnesc de puterea redusă de cumpărare, întrucât tot mai puțini oameni rămân în țară și au venituri foarte mici.

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău