Paradoxul războiului? Ucraina folosește tot mai mult carburant făcut din petrol rusesc în războiul cu Rusia

27 Iul. 2023, 18:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2023, 18:21 // Actual //  Lupu Eduard

Tancurile ucrainenefuncționează din ce în ce mai mult cu carburant care provine din țiței rusesc, în ceea ce ziarul german Handelsblatt descrie ca fiind un „paradox al războiului”.

Potrivit autorităților vamale ucrainene, Kievul importă din ce în ce mai multă motorină din Ungaria și Turcia, țări care prelucrează în mare măsură în rafinăriile lor petrolul provenit din Rusia.

Deși poziția pe piața din Ucraina a grupului maghiar MOLși a furnizorilor din Turcia era deja relativ bună, abia de curând autoritățile vamale ucrainene au raportat o creștere semnificativă a importurilor de carburanți, scrie publicația germană.

De exemplu, MOL, companie petrolieră care are legături strânse cu statul ungar, și-a dublay vânzările către Ucraina în ultimele șase luni. Și cum MOL cumpără în mare măsuă petrol rusesc pentru a-și alimenta rafinăriile sale din Centrul Europei, este probabil ca acum compania maghiară să fie unul dintre principalii furnizori de combustibili care alimentează blindatele Ucrainei.

În același timp, companiile petroliere care nu-și procură materia primă din Rusia pierd cotde piață în Ucraina, mai precizează, Handelsblatt. Asta pentru că MOL are un avantaj competitiv fațăd e alte companii petroliere europene, are o derogare din partea Conmisiei Europene de la embargoul petrolier impus Rusiei și poate continua să-și aprovizioneze rafinăriile cu petrol rusesc.

Pe de altă parte, dacă livrările din Ungaria nu au fost până acum prea mult în atenția publicului, Turcia nu aascuns faptul că beneficiază în mare măsură de importurile de petrol din Rusia pentru a-și alimenta rafinăriile.

Ucraina este aproape în întregime dependentă de importurile de combustibil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Mai 2024, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Mai 2024, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Rectorul Universității Tehnice din Moldova (UTM), Viorel Bostan, a făcut anunțul oficial, în carul emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că Universitatea de Stat din Moldova și UTM urmează să se unească sub un singur nume nou. Această mișcare reprezintă un pas semnificativ în consolidarea și modernizarea învățământului superior din Republica Moldova.

Fuzionarea celor două instituții de învățământ superior vine în contextul unei inițiative menite să optimizeze resursele și să sporească calitatea educației superioare în țară. Prin unirea lor, se va crea o instituție academică mai puternică și mai competitivă, capabilă să ofere programe educaționale diversificate și de înaltă calitate.

Noul nume al instituției rezultate din fuziunea dintre USM și UTM va fi Universitatea din Chișinău. Această schimbare va reflecta identitatea și misiunea noii entități academice, care va servi comunitatea academică și societatea în ansamblu într-un mod mai eficient și mai eficace.

„De câțiva ani, analizăm constant clasamentele internaționale și, din păcate, nu am reușit să ne includem în aceste topuri”, a declarat Bostan. „De exemplu, în timp ce în trecut Times Higher Education enumera aproximativ 600 de universități, astăzi lista depășește 2003, iar noi încă nu am reușit să ne poziționăm în acest clasament”, declara săptămâna trecută, la consiliul rectorilor, Viorel Bostan.

Bostan a subliniat importanța atragerii studenților internaționali pentru a consolida universitățile din Moldova, dar a evidențiat și nevoia de resurse și capacități pentru a realiza acest lucru. În acest context, el a propus inițierea unui proces de fuziune între Universitatea Tehnică și Universitatea de Stat din Moldova, nu prin absorbție, ci printr-o colaborare între două instituții care au o istorie comună de colaborare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău