Putin le promite cereale gratuite țărilor africane pentru a le câștiga susținerea

27 Iul. 2023, 17:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2023, 17:01 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele rus Vladimir Putin a deschis joi, 27 iulie, summitul Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg (nord-vest), promiţând să livreze cereale cu titlu gratuit către şase ţări africane ”în următoarele luni”, în pofida sancţiunilor occidentale care, potrivit lui, au îngreunat exportul de cereale şi îngrăşăminte al Rusiei, relatează Reuters.

”În lunile ce urmează, vom fi în măsură să asigurăm livrări gratuite de la 25.000 la 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea”, a declarat Putin în discursul său de deschidere, difuzat de televiziunea rusă, pe fondul îngrijorărilor ţărilor africane după încetarea recentă a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Declaraţiile sale au stârnit aplauze.

El a adăugat că Rusia va suporta, de asemenea, costurile de transport al cerealelor.

Putin a spus că, în primele şase luni ale anului în curs, Rusia a exportat deja aproximativ 10 milioane de tone de cereale în Africa, indicând că, în 2022, această cifră a fost de 11,5 milioane de tone pe întreg anul.

”Înţelegem importanţa unei aprovizionări neîntrerupte cu alimente pentru ţările africane. Este important pentru dezvoltarea socio-economică şi pentru menţinerea stabilităţii politice” pe continent, a spus preşedintele rus.

Prin urmare, a adăugat el, Rusia va continua să ”acorde o atenţie deosebită aprovizionării prietenilor africani cu grâu, orz, porumb şi alte culturi cerealiere”.

Putin a mai spus că regretă că partea rusă a acordului privind exporturile de cereale prin Marea Neagră nu a fost îndeplinită, ceea ce a dus la suspendarea acestuia, reiterând că Moscova s-a retras deoarece niciuna dintre promisiunile care i-au fost făcute cu privire la facilitarea propriilor sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte nu a fost îndeplinită.

Putin a acuzat Occidentul de ”ipocrizie”

Criticând decizia Rusiei, unii politicieni occidentali au spus că retragerea Rusiei este iresponsabilă şi va duce la suferinţa a milioane de oameni din ţările sărace.

Dar la summit Putin a spus că peste 70% din grânele ucrainene exportate graţie acordului de acum expirat au mers către ţări cu venituri ridicate sau cu venituri peste medie, inclusiv din Uniunea Europeană, şi că ţările sărace, precum Sudanul, au fost ”trase pe sfoară” şi au primit mai puţin de 3% din livrări.

Putin a declarat că Rusia se aşteaptă la o recoltă record de cereale în acest an şi că este pregătită să înlocuiască exporturile ucrainene de cereale către Africa, atât pe bază comercială, cât şi cu titlu gratuit ca ajutor, şi să onoreze – ceea ce a spus el că este – rolul critic al Moscovei în securitatea alimentară globală.

Preşedintele rus a mai spus că sancţiunile occidentale, impuse pentru războiul Rusiei în Ucraina pe care el îl numeşte ”operaţiune militară specială”, au împiedicat Moscova să furnizeze gratuit îngrăşăminte ţărilor sărace.

”Se conturează o imagine paradoxală. Pe de o parte, ţările occidentale obstrucţionează aprovizionarea cu cereale şi îngrăşăminte (prin intermediul sancţiunilor), în timp ce, pe de altă parte, ele în mod ipocrit ne învinovăţesc pe noi pentru situaţia actuală de criză pe piaţa mondială a alimentelor”, a declarat Putin.

Anterior, şeful statului din Comore, Azali Assoumani, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Africane (UA), a subliniat ”consecinţele negative” ale războiului în Ucraina în întâlnirea pe care a avut-o joi cu liderul rus Vladimir Putin, în marja summitului Rusia-Africa care a început la Sankt-Petersburg, potrivit EFE.

”Observăm consecinţe negative care au repercusiuni în întreaga lume, inclusiv în Africa”, i-a spus Assoumani lui Putin în întâlnirea ce a avut loc în prima zi a summitului ce va continua şi vineri.

Potrivit preşedintelui UA, ţările africane au ”relaţii de parteneriat” atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.

”Lumea se află în prezent în pragul distrugerii”, iar statele africane suportă direct consecinţele acestei situaţii, a declarat Assoumani.

În acelaşi timp, el i-a mulţumit lui Putin pentru ajutorul acordat de Rusia continentului african, întrucât investiţiile Moscovei au permis ‘multor ţări să urmeze calea dezvoltării’, a spus el.

”Suntem sincer recunoscători pentru asta„, a subliniat acesta.

La rândul său, Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că Uniunea Africană se va alătura G20 în calitate de membru permanent.

”Rusia a fost una dintre primele ţări care au răspuns la iniţiativa preşedintelui Senegalului, în calitate de preşedinte prin rotaţie al Uniunii Africane, de a acorda UA statutul de membru cu drepturi depline în cadrul G20. Ne aşteptăm ca această decizie să fie luată la summitul grupului la New Delhi la începutul lunii septembrie”, a declarat Putin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău