Parlamentul bulgar, profund divizat cu privire la relaţiile cu Rusia, a declarat miercuri drept „genocid” foametea provocată în anii ’30 ai secolului trecut de ani de regimul stalinist în Ucraina, foamete cunoscută ca „Holodomor”, termen care în limba ucraineană înseamnă exterminare prin înfometare, relatează Agerpres.
În favoarea rezoluţiei au votat 134 din cei 240 de deputaţi ai parlamentului bulgar, relatează agenţia EFE. Împotrivă au votat 25 de deputaţi, toţi din formaţiunea naţionalistă Vazrajdane (Renaşterea). Ceilalţi deputaţi care nu se regăsesc în vot nu au fost prezenţi, printre aceştia numărându-se şi cei din Partidul Socialist Bulgar, formaţiunea cu legături apropiate cu Rusia.
Propunerea de a declara Holodomorul a venit din partea formaţiunilor pro-occidentale Bulgaria Democratică şi partidul conservator GERB. Aceste două partide se numără de asemenea printre cele care au susţinut rezoluţia adoptată în decembrie de parlamentul bulgar de a oferi ajutor militar Ucrainei în faţa agresiunii ruse.
Rezoluţia adoptată miercuri de legislativul bulgar prevede că ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie va fi declarată Zi de Omagiere şi Amintire a victimelor Holodomorului.
Parlamentul European a declarat pe 15 decembrie Holodomorul drept genocid.
Zinaida Popa, directoarea generală interimară a Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”, spune că are planuri mari vizavi de dezvoltarea instituției pe care o conduce, iar acțiunile de transformare vor demara deja în această vară. Una dintre primele acțiuni va fi control acces pe teritoriul centrului, urmare a solicitării vizitatorilor. Despre aceasta ea a vorbit în cadrul „UNInterviu” de la unimedia.info.
„Noi ca și instituție după fiecare expoziție facem anchete pentru a afla de la vizitatori care sunt necesitățile lor și cum putem crește calitatea serviciilor pe care le prestăm. Și iată în aceste anchete oamenii ne solicită ca să amenajăm control acces pe teritoriul „Moldexpo” și să facem regulă”, spune ea.
Zinaida Popa precizează că „Moldexpo” deține o suprafață foarte mare de teritoriu, iar aici activează mai mulți rezidenți cu diferite activități, în consecință la expoziții e haos cu parcarea.
„Personal am primit feedback de la un prieten precum că nu va mai veni niciodată la „Moldexpo” pentru că este foarte mare haos cu parcarea. În rezultatul acestor nemulțumiri, observații sau doleanțe ale oamenilor – ne dorim și suntem în proces de realizare a unui control acces pe teritoriul „Moldexpo”. Așa va fi regulă. Deja am început lucrările, au fost desenate anumite marcaje. Asta e un prim pas. Urmează deja să instalăm acest control și sperăm că la expoziții va fi cu mult mai bine fluidizat traficul”, a explicat conducătoarea.
Ea afirmă că, scopul nu este tocmai comercial în ceea privește parcarea, ci îmbunătățirea reputației la capitolul prestări servicii.
„Dacă parcarea cu control acces va contribui la un feedback pozitiv, pe care-l solicită oamenii, atunci cu siguranță o vom implementa. În perioada extra sau în perioada intervalelor de timp când nu avem expoziții și oamenii vor să valorifice această zonă, noi putem să creăm această oportunitate contra cost, ca oamenii să valorifice această zonă”, a mai spus directoarea.
Mai mult, Zinaida Popa afirmă că are planuri mari față de CIE „Moldexpo”.
„Noi optăm pentru ca oamenii să ducă un mod de viață sănătos și noi vrem să creăm comunități în condițiile în care vrem să avem zonă de distracție, zonă de sport, în general o numim Zonă de recreere și odihnă. Mai mult, o să avem și zona de food corturi, vrem să creăm comunități noi în domeniul expo-gastronomic și vrem și distracții pentru copii”, a mai relatat ea.
Totodată, potrivit spuselor sale, deja în scurt timp, la CIE „Moldexpo” va fi organizat Festivalul Food Street 2025. „Acum suntem în pregătire și sperăm foarte curînd să implementăm ce ne-am propus”, a conchis Zinaida Popa.