Patru concursuri de granturi pentru dezvoltarea afacerilor inovative pe ambele maluri ale Nistrului

03 Aug. 2021, 11:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Aug. 2021, 11:23 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Antreprenorii, organizațiile de susținere a afacerilor și organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului pot accesa patru concursuri de granturi pentru dezvoltarea afacerilor și promovării exporturilor. Susținerea va fi oferită prin intermediul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), implementat de PNUD cu susținerea financiară a Suediei și Marii Britanii.

În cadrul concursului de granturi „Dezvoltarea capacităților organizațiilor de susținere a afacerilor și a competențelor lor în domeniul advocacy”, proiectul AdTrade va selecta cel puțin cinci proiecte elaborate și prezentate de consorții formate din organizații de susținere a afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectele câștigătoare vor beneficia de asistență financiară de până la 40.000 dolari SUA fiecare pentru identificarea necesităților și acordarea sprijinului necesar pentru sectorul privat, consolidarea dialogului public-privat, formularea soluțiilor de politici fezabile pentru îmbunătățirea climatului de afaceri pe ambele maluri ale Nistrului etc. Concursul acordă o atenție sporită consolidării asociațiilor de afaceri ale femeilor din regiunea transnistreană, care reprezintă necesitățile membrilor săi – antreprenoare, inclusiv femei cu dizabilități.

Formularele și condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici. Termenul-limită pentru depunerea solicitărilor este 16 august 2021, ora 16:00.

Concursul de granturi „Exporturi comune prin inovații și asociere” este deschis propunerilor de proiect din partea producătorilor și procesatorilor de pe ambele maluri ale Nistrului care sunt dispuși să creeze împreună parteneriate cu importatori/distribuitori de peste hotare pentru sporirea competitivității produselor și serviciilor oferite, modernizarea procesului tehnologic și promovarea exporturilor. Propunerile de proiect selectate vor primi finanțare nerambursabilă de până la 75.000 dolari SUA fiecare pentru procurarea de echipamente și utilaje inovative. Parteneriatele câștigătoare vor mai beneficia de consultanță pentru dezvoltarea afacerilor. Vor fi admise la concurs proiectele care prezintă dovada interesului importatorului din UE (rețea de magazine, distribuitor etc.) pentru produsul îmbunătățit, pe care urmează să-l obțină parteneriatul respectiv ca urmare a utilizării echipamentului solicitat.

Formularele și condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici. Termenul-limită pentru depunerea solicitărilor este 13 august 2021, ora 16:00.

În cadrul concursului de granturi pentru promovarea accesului femeilor și fetelor din regiunea transnistreană la știință, tehnologie, inginerie și matematică, vor fi selectate două inițiative pilot de alfabetizare digitală și de facilitare a accesului la STEM a femeilor și fetelor de pe malul stâng al Nistrului, în special a celor din grupurile dezavantajate. Vor fi acceptate propuneri din partea unor consorții de organizații ale societății civile (OSC) și mediului academic, școlilor sau reprezentanților sectorului privat de pe ambele maluri ale Nistrului. Propunerile câștigătoare vor beneficia de granturi de până la 30.000 dolari SUA fiecare.

Formularele și condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici. Termenul-limită pentru depunerea solicitărilor este 18 august 2021, ora 16:00.

Concursul de granturi „Accelerarea potențialului de export al companiilor” este destinat companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului care au nevoie de asistență pentru sporirea competitivității și a potențialului lor de export în conformitate cu standardele și normele europene. Asistența va fi oferită pe parcursul a 24 de luni de companii/organizații naționale și internaționale specializate, echipe de experți, iar costurile vor fi acoperite de proiectul AdTrade pentru următoarele tipuri de servicii: accesarea noilor piețe, marketing, vânzări, promovarea produselor, participarea la expoziții și târguri, sporirea productivității, adoptarea standardelor de calitate, certificarea sanitară și fitosanitară a produselor etc.

Formularele și condițiile de participare la concurs, precum și criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt disponibile aici. Termenul-limită pentru depunerea solicitărilor este 12 august 2021, ora 16:00.

În următoarele săptămâni, proiectul AdTrade va organiza sesiuni de informare cu privire la condițiile și modul de participare la concursurile de granturi.

Asistența financiară nerambursabilă oferită de Suedia și Marea Britanie în cadrul proiectului PNUD „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade) va contribui la îmbunătățirea mediului de afaceri, crearea locurilor de muncă și constituirea parteneriatelor, ceea ce va permite întreprinderilor de pe ambele maluri ale Nistrului să depășească impactul negativ al crizei pandemice, iar companiilor de pe malul stâng al Nistrului le va oferi posibilitatea de a accesa mecanismele de comerț disponibile pe malul drept, de a-și spori cunoștințele și abilitățile și de a spori vânzările și a diversifica piața de desfacere.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO