Pe unii i-a îmbogățit, iar pe alții i-a sărăcit. Cei mai bogați 10 bărbați din lume și-au dublat averea în pandemie

17 Ian. 2022, 10:18
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Ian. 2022, 10:18 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Cei mai bogați 10 bărbați din lume și-au dublat averea în timpul pandemiei, în timp ce veniturile a 99% din populația planetei au scăzut, arată un raport al Oxfam.

Potrivit Oxfam, aproape în fiecare zi, de la izbucnirea pandemiei în martie 2020, apărea câte un nou miliardar. Averile celor mai bogați 10 bărbați din lume, inclusiv Elon Musk, Jeff Bezos și Bill Gates, s-au dublat cu peste 1,5 trilioane de dolari, făcându-i de șase ori mai bogați decât cei mai săraci 3,1 miliarde de oameni din lume.

Rândurile superbogaților s-au umflat în timpul pandemiei datorită stimulentelor financiare ample care au crescut stocurile, a explicat acesta.

„Pandemia a fost o bunătate miliardară”, a declarat directorul executiv al Oxfam International, Gabriela Bucher. „Când guvernele au făcut pachetele de salvare și au pompat trilioane în economie și pe piețele financiare pentru a sprijini economia pentru toți, ceea ce s-a întâmplat este că o mare parte a intrat în buzunarele miliardarilor”.

Între timp, se estimează că 160 de milioane de oameni au fost împinși în sărăcie. Organizația de caritate a avertizat că cel puțin 21.300 de vieți sunt pierdute la nivel global în fiecare zi din cauza inegalității, ceea ce înseamnă un deces la fiecare patru secunde.

Se spune că aproximativ 5,6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza lipsei de acces la asistență medicală în țările sărace și că foamea ucide cel puțin peste 2,1 milioane de oameni.

Oxfam a cerut țărilor bogate să renunțe la regulile de proprietate intelectuală privind vaccinurile COVID-19, în efortul de a-și extinde producția.

O taxă unică de 99% asupra celor mai bogați 10 bărbați din lume ar putea aduna mai mult de 800 de miliarde de dolari și ar putea fi folosită pentru a și ar putea fi folosită pentru a finanța acest efort și alte cheltuieli sociale progresive, a spus grupul.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău