ANRE propune tarife mai mici pentru cei care și-au „împărțit” soarele și vântul

09 Feb. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Feb. 2022, 16:15 // Actual //  Lupu Eduard

La 8 și 9 februarie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat discuții publice privind proiectul tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili în cadrul instalațiilor fotovoltaice, turbinelor eoliene și/sau din biomasă.

Potrivit ANRE, tariful energiei pentru kWh livrate de instalațiile solare este propus la 1,88 lei față de 1,91 lei, eoliene – 1,55 lei față de 1,58 lei, hidroelectrice – 1,84 lei față de 1,87 lei, iar de la instalațiile pe biomasă – 1,96 lei față de 1,99 lei.

Tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă de producătorii eligibili au fost calculate în baza recomandărilor instituțiilor internaționale de specialitate, tendințelor internaționale și valorilor declarate în vamă, precum și în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, aprobate de ANRE în anul 2017.

Necesitatea deciziei respective ține de punerea în aplicare a Legii nr.10 din 26.02.2016 privind utilizarea resurselor regenerabile și Hotărârea Guvernului nr.401 din 08.12.2021 privind limitele de capacitate, cotele  maxime și categoriile  de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025, care a permis ANRE să distribuie 235 MW la tarife fixe reglementate: 70 MW – sisteme fotovoltaice, din care 20 MW – la sol; 15 MW – eoliană; 5 MW – hidro și 100 MW – energie electrică produsă pe baza diferitelor tehnologii bazate pe biomasă și biogaz. Cotele stabilite de Guvern sunt valabile până la finele anului 2025.

Odată aprobate, aceste tarife fixe urmează a fi aplicate pe parcursul anului curent tuturor companiilor care vor obține prin deciziile ANRE statutul de producător eligibil. De asemenea, tarifele fixe nominalizate vor servi drept reper pentru prețurile plafon la licitațiile organizate de Guvern pentru oferirea statutului de producător eligibil la proiectele investiționale de anvergură.

Realitatea Live

06 Oct. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
06 Oct. 2022, 17:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre construcția a unui apeduct pentru orașele Strășeni și Călărași. Pentru proiectul de lege privind declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de construcție a apeductului magistral Chișinău – Strășeni – Călărași și-au dat votul 53 de deputați.

Potrivit lui Andrei Spînu, apeductul va asigura transportul apei potabile către mai multe localități din centrul țării, pe o lungime de circa 53 km.

Apeductul va traversa localitățile:

  • Vatra, Ghidighici și mun. Chișinău;
  • Vorniceni, Bucovăț, Tătărești, Pănășești, Roșcani, Sireți, Gălești, Căpriana și mun. Strășeni;
  • Vărzăreștii Noi, Nișcani, Tuzara, Pitușca și or. Călărași din r. Călărași;

Proiectul este susținut financiar de Guvernul Federal German prin intermediul KfW sub formă de grant în valoare de 25 milioane de euro, iar contribuția Guvernului Republicii Moldova este de aproximativ 3 milioane de euro, prin Fondul Național de Dezvoltare Regională.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău