ANRE propune tarife mai mici pentru cei care și-au „împărțit” soarele și vântul

09 Feb. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Feb. 2022, 16:15 // Actual //  Lupu Eduard

La 8 și 9 februarie curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat discuții publice privind proiectul tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili în cadrul instalațiilor fotovoltaice, turbinelor eoliene și/sau din biomasă.

Potrivit ANRE, tariful energiei pentru kWh livrate de instalațiile solare este propus la 1,88 lei față de 1,91 lei, eoliene – 1,55 lei față de 1,58 lei, hidroelectrice – 1,84 lei față de 1,87 lei, iar de la instalațiile pe biomasă – 1,96 lei față de 1,99 lei.

Tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă de producătorii eligibili au fost calculate în baza recomandărilor instituțiilor internaționale de specialitate, tendințelor internaționale și valorilor declarate în vamă, precum și în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei de determinare a tarifelor fixe și a prețurilor la energia electrică produsă de producătorii eligibili din surse regenerabile de energie, aprobate de ANRE în anul 2017.

Necesitatea deciziei respective ține de punerea în aplicare a Legii nr.10 din 26.02.2016 privind utilizarea resurselor regenerabile și Hotărârea Guvernului nr.401 din 08.12.2021 privind limitele de capacitate, cotele  maxime și categoriile  de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile până la data de 31 decembrie 2025, care a permis ANRE să distribuie 235 MW la tarife fixe reglementate: 70 MW – sisteme fotovoltaice, din care 20 MW – la sol; 15 MW – eoliană; 5 MW – hidro și 100 MW – energie electrică produsă pe baza diferitelor tehnologii bazate pe biomasă și biogaz. Cotele stabilite de Guvern sunt valabile până la finele anului 2025.

Odată aprobate, aceste tarife fixe urmează a fi aplicate pe parcursul anului curent tuturor companiilor care vor obține prin deciziile ANRE statutul de producător eligibil. De asemenea, tarifele fixe nominalizate vor servi drept reper pentru prețurile plafon la licitațiile organizate de Guvern pentru oferirea statutului de producător eligibil la proiectele investiționale de anvergură.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău