Peste 70 de foști și actuali angajați Revolut au devenit milionari. Cum au reușit

16 Aug. 2021, 14:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Aug. 2021, 14:34 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Startup-ul financiar Revolut are 76 de actuali și foști angajați care au devenit milionari, în urma creșterii fulminante a valorii aplicației financiare, de 6 ori într-un an. Personalul deține acțiuni de milioane de dolari la compania financiară.

Potrivit unei analize Sifted.eu, 12 dintre cei peste 70 de angajați dețin acțiuni la Revolut ce depășesc 10 milioane de dolari. Un exemplu este Alan Chang, care supraveghează operațiunile startup-ului britanic sau primul director financiar (2016-2019) al Revolut, Peter O’Higgin. Totuși, deocamdată banii există doar pe hârtie, pentru că startup-ul financiar nu este încă listat la bursă.

Compania înregistrează pierderi (încă din 2015), dar le-a permis totuși angajaților să încaseze sume mici din acțiunile pe care le au în diferite sectoare de vânzări și din listările în curs de desfășurare de pe Seedrs (platforma europeană de equity crowdfunding).

Ultima vânzare de acțiuni a fost anunțată în iulie, în urma celei mai recente strângeri de fonduri, când personalul angajat a putut vinde până la 20% din acțiunile sale, la un preț de 609,775 dolari pe acțiune.

Mai mulți dintre foștii angajați Revolut finanțează startup-uri noi și și-au fondat propriul sindicat de business angels, Expansion Capital. Sindicatul investește între 50.000 și 100.000 de lire sterile într-o serie de startup-uri de tehnologie, nou apărute pe piață.

Ce este Revolut

Revolut este un startup financiar, fondat în anul 2015, la Londra, de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko. În cei 6 ani de existență, „decacornul” (un startup evaluat la cel puțin 10 miliarde de dolari) britanic a ajuns la investiții de aproape 1,8 miliarde de dolari.

În iulie 2021, a ajuns să valoreze 33 de miliarde de dolari, în urma unei runde de investiții.  Finanțarea obținută se ridica la aproape 800 de milioane de dolari.

Revolut în pandemia COVID-19:

  • În 2020, fintech-ul Revolut fusese evaluat la 5,5 miliarde de dolari, în urma unei runde de finanțare de 500 milioane de dolari.
  • Tot în 2020, aplicația financiară a atins pragul de 15 milioane de clienți: 14,5 milioane sunt persoane fizice, iar 500.000 sunt cu conturi de business, potrivit bilanțului său.
  • În 2020, pe fondul pandemiei COVID-19, a avut pierderi totale de 168 milioane de lire sterline, adică 233 de milioane de dolari, cu aproape 60% mai mari decât în 2019.
  • Veniturile au fost de 261 milioane de lire sterline, cu 57% mai mari decât în 2019.

Realitatea Live

05 Oct. 2022, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
05 Oct. 2022, 17:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, Guvernul Republicii Moldova, a votat instituirea sărbătorii „𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐏𝐫𝐮𝐧𝐞𝐢”. Festivalul va avea loc, anual, în a treia zi de duminică a lunii septembrie.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), scopul festivalului este de a promova Republica Moldova ca stat cu înalt potențial privind cultivarea, producerea și procesarea prunelor cu gust autohton.

Prin instituirea sărbătorii „Festivalul Național al Prunei”, se urmărește creșterea încrederii între actorii pieței de desfacere a prunelor, apariția noilor oportunități de colaborare și cooperare internațională. Totodată, va constitui drept platformă și imbold pentru implementarea celor mai avansate tehnologii și bune practici de cultivare și procesare a prunelor și nu în ultimul rând, la dezvoltarea social-economică și culturală a țării.

În anul 2021, suprafața totală a livezilor de prun este de circa 21 mii ha și volumul înregistrat al producției acestora s-a ridicat la 136 mii tone. Potrivit datelor BNS, volumul exportului în 2021 constituie aproximativ 45 de mii de tone de prune, dintre care circa 25 de mii de tone au ajuns pe piața din UE, iar alte 19 mii de tone pe rafturile din CSI. În anul curent, până la ziua de astăzi, au fost exportate în jur de 23 mii tone.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău