Petroliștii cer Guvernului să majoreze prețul carburanților cu 60 de bani per litru

29 Sept. 2022, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Sept. 2022, 13:22 // Actual //  bani.md

Într-o scrisoare trimisă către ANRE și Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Asociația Investitorilor Străini (FIA) solicită revizuirea marjei comerciale aplicată produselor petroliere cu 60 de bani per litru.

FIA susține că marja nu a mai fost modificată din trimestrul II 2021, deși, în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere, Agenția de Reglementare în Energetică (ANRE) poate să o revizuiască în cazul unor factori neprevăzuți la momentul aprobării anterioare.

Din al doilea trimestru al anului 2021, este în vigoare marjă de 2,62 lei pe litrul de carburant (aut. – din care trebuie să fie acoperite marja rafinariei, transportul până în Republica Moldova, asigurare, certificare și cheltuieli legate de comerțul cu amanuntul la stațiile de alimentare cu combustibil). FIA propune majorarea acesteia până la 3,22 lei pe litru. Creșterea cu 60 de bani ( 2,4% din prețul la pompă) se propune a fi făcută la marja de 2,62 lei. FIA notează că, la sfârșitul lunii august, rata anuală a inflației în țară a fost de 34,29%, iar prognoza Băncii Naționale la sfârșitul anului 2022 va fi de 29,5% pe an.

Inflația a crescut substanțial costurile și a redus eficiența economică a companiilor care operează pe piața cu amănuntul a petrolului. Din cauza inflației, salariile din industrie au crescut cu 14,7%, costurile de transport au crescut cu 65,1%, iar costul energiei electrice a crescut cu 59,8%.

Din această cauză, de la începutul anului nu au fost asigurate condițiile necesare pentru dezvoltarea activității comerciale, ceea ce a avut un impact extrem de negativ asupra sustenabilității financiare a acestei industrii importante pentru economie.

Conflictul armat din regiune și criza energetică care îl însoțește au provocat o creștere bruscă a costurilor bunurilor și serviciilor. Acest lucru, pe fondul transformării pe scară largă a activităților de transport și logistică din regiune, a dus la o creștere a costului de transport al produselor petroliere cu peste 50%.

Situația financiară dificilă a sectorului a făcut imposibilă ajustarea salariilor celor peste 8.000 de lucrători din sector, însoțită de plecarea specialiștilor calificați și de o fluctuație mare a personalului. Apelul subliniază faptul că sectorul, care se află în cea mai gravă criză, nu mai este în măsură să facă față singur acestor probleme, cu consecințe grave. FIA consideră că una dintre măsurile pentru depășirea crizei din sector este revizuirea marjei comerciale specifice pe piața produselor petroliere.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În prima lună din 2023, Serviciul Fiscal de Stat a încasat 4,6 miliarde de lei, fiind în creștere cu 16,8% (666 milioane de lei) față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, la Bugetul de stat (BS), în luna ianuarie 2023 s-au încasat 2,1 miliarde lei, ceea ce constituie cu 341,5 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, sau o creștere de 19,4 %.

La Bugetele locale (BL) s-au înregistrat încasări în sumă de circa 496,3 milioane lei, ceea ce reprezintă cu 65,1 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 15,1 %.

De asemenea, la Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), în perioada menționată,         s-au încasat 1,5 miliarde lei, ceea ce constituie cu circa 161,8 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creștere de 12,1 %.

Totodată, la Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală (FAOAM) s-au acumulat 546,1 milioane lei, ceea ce constituie cu 97,5 milioane lei mai mult în comparație cu perioada similară a anului 2021 sau cu 21,7 %.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău