PG și CSP protejează un procuror acuzat de corupție? Cum este pasată responsabilitatea în ”dosarul Sușițcaia”

02 Aug. 2023, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Aug. 2023, 16:05 // Actual //  bani.md

Așa dar, fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a solicitat suspendarea din funcție a Merandolinei Sușițcaia. Demersul lui Robu, deși a figurat pe ordinea de zi a mai multor ședințe CSP, a fost amânat de fiecare dată. Adresarea lui Robu nu apare pe ordinea de zi nici a ședinței de vineri, 4 august curent, scrie realitatea.md.

Recent, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a precizat într-un răspuns pentru Realitatea.md că nu se cunoaște când va fi examinat demersul lui Robu. Potrivit Consiliului, „toate subiectele aflate pe rolul CSP se examinează în modul corespunzător”.

Între timp, redacția Realitatea.md a încercat să afle de la Procuratura Generală dacă procurorul general interimar, Ion Munteanu, ar putea să depună o cerere similară în contextul dosarului penal gestionat de PCCOCS pe numele procurorului Mirandolina Sușițcaia.

„Momentan există o adresare a Procurorului General interimar Dumitru Robu către Consiliul Superior al Procurorilor privind suspendarea din funcție a procurorului Mirandolina Sușițcaia, astfel aceasta urmează a fi examinată, CSP urmând a se pronunța cu o hotărâre potrivit legii”, se arată în mesajul PG.

Marți, 1 august, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că „ar prefera ca din funcția mea de șef să pot suspenda, trimite în altă parte orice procuror, din motive că a încălcat careva prevederi, nu este integru sau alte motive”, dar Legea și Constituția nu îi oferă acest drept.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Mirandolina Suşiţcaia a intrat în vizorul presei după ce, fiind conducătorul grupului de urmărire penală care a investigat schema „Laundromat”, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicați în spălătoria rusească. Sușițcaia le-a raportat superiorilor că nu există probe în dosarul respectiv. Procurorul s-a eschivat însă să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă informații despre dosar.

Schema „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de spălare de bani din istorie, se referă la zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din Republica Moldova.

Flori de la Platon

Anticoruptie.md scria că Mirandolina Suşiţcaia este cea care, la două săptămâni de la fuga lui Platon, a solicitat schimbarea măsurii preventive în privinţa omului de afaceri, după ce acesta nu s-a prezentat la şedinţa de judecată într-un dosar în care este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari. Suşiţcaia a venit nepregătită la şedinţa de judecată şi magistratul i-a dat un răgaz de vre-o şase ore ca să formuleze în scris solicitările privind arestarea şi darea în urmărire generală a lui Platon. Chiar dacă acuzatoarea nu formulase solicitarea în scris, Procuratura Generală nu a întârziat să vină cu un comunicat în care să se laude cu demersul privind arestarea afaceristului. Procurora Suşiţcaia a infirmat că a primit flori de la Platon şi se declară victima unei campanii de denigrare: „Întrebaţi de cel care a lansat astfel de aberaţii în mediul online”.

 

Realitatea Live

21 Mai 2025, 16:47
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 16:47 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Volumul total al operațiunilor de cumpărare și vânzare de valută străină contra lei moldovenești realizate în numerar, în luna aprilie, a ajuns la 400,2 mil. EUR echivalent – cu 14 % peste nivelul din martie, arataă datele Băncii Naționale a Moldovei.

Cumpărările de valută de la populație (oferte în casierii) au urcat la 324,2 mil. EUR, în creștere lunară de 20,6 % și anuală de 30,2 %.
Vânzările către clienți au coborât la 76,0 mil. EUR, cu 7,5 % sub nivelul din martie și cu 12,3 % sub cel din aprilie 2024.

Diferența dintre cele două fluxuri s-a lărgit astfel la 248,2 mil. EUR, semnalând un excedent de valută în favoarea băncilor și caselor de schimb, care poate relaxa presiunea de cumpărare pe piața interbancară.

Euro rămâne moneda dominantă, cu peste trei sferturi din volumele de cumpărare. Oferta de euro din partea populației a crescut cu 27,6 % față de martie, în timp ce vânzările către clienți s-au redus cu 9,2 %. Dolarul SUA continuă trendul descendent: atât cumpărările, cât și vânzările au coborât cu 6,2 % lunar, iar ponderea în operațiuni scade la 12,6 % (cumpărare) și 20,0 % (vânzare). Comparativ cu aprilie 2024, volumele în dolari sunt mai mici cu 34 %, iar alte valute convertibile (GBP, CHF, etc.) și-au mărit cota la aproape 10 % din piață.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO