Piaţa imobiliară americană primeşte o lovitură, iar americanii strâng din dinţi: Rata medie la credite a ajuns la 7,2%

25 Aug. 2023, 12:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Aug. 2023, 12:39 // Actual //  Lupu Eduard

Ratele la creditele ipotecare din Statele Unite au atins un nou nivel maxim în ultimele două decenii, generând îngrijorări cu privire la perspectiva pieței imobiliare din țară. Potrivit informațiilor furnizate de The Wall Street Journal, rata dobânzii pentru ipoteca medie pe 30 de ani a ajuns la 7,23%, conform datelor publicate joi de Freddie Mac. Această creștere semnificativă vine după o perioadă în care rata a atins 7,09% în urmă cu o săptămână, depășind pentru prima dată pragul de 7% din toamna anului trecut, scrie scrie The Wall Street Journal.

Această evoluție marchează o schimbare dramatică față de acum doi ani, când ratele la creditele ipotecare erau sub 3%, aproape de nivelurile minime istorice. În acea perioadă, mulți oameni au căutat să cumpere case sau să-și refinanțeze împrumuturile. În prezent, costurile pentru achiziționarea unei locuințe au crescut semnificativ, adăugând sute de mii de dolari la sumele plătite în formă de dobândă.

Această tendință se reflectă și în cererea pentru credite ipotecare destinate achiziționării de locuințe, care a scăzut la cel mai redus nivel din 1995. De asemenea, vânzările de locuințe existente au înregistrat o scădere pentru a patra oară în cinci luni în luna iulie.

Crescând în mare parte pe parcursul anului precedent, ratele ipotecare au continuat să crească în ultimele luni, în contextul în care Rezerva Federală a indicat o abordare prudentă în ceea ce privește politica monetară. Cu toate că economia a rămas solidă în ciuda acestor rate mai mari, banca centrală ar putea să mențină ratele ridicate sau să le mărească și mai mult pentru a ține inflația sub control.

Ratele ipotecare au tendința de a se corela cu randamentul titlurilor Trezoreriei pe 10 ani, care și-au atins de asemenea niveluri maxime în această vară. Cu toate acestea, ratele ipotecare au crescut mai mult decât randamentul obligațiunilor guvernamentale în ultima perioadă.

Este important de menționat că în ultimii ani diferența dintre ratele ipotecare și randamentul titlurilor Trezoreriei pe 10 ani a crescut semnificativ. Această diferență, cunoscută în industrie drept „spread”, este generată de mai mulți factori, inclusiv de cererea investitorilor pentru a compensa riscurile implicate în achiziționarea creditelor ipotecare într-un mediu economic și de rate alăturate volatil.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău