Piața imobiliară. Locuința care poate fi cumpărată cu mai puțin de 50 de lei

22 Iul. 2023, 07:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Iul. 2023, 07:57 // Actual //  bani.md

Mai multe țări din Europa propun oferte de nerefuzat pentru achiziția anumitor locuințe. Deși unele case costă mai puțin de 50 de lei, numărul celor interesați este extrem de mic. Detaliile ascunse, care fac persoanele să nu fie interesate de aceste locuințe.

Autoritățile din 20 de localități din Italia vând case la prețul de 1 euro. Deși suma este una extrem de mică, italienii nu se înghesuie să achiziționeze aceste locuințe.

Proiectul a fost lansat în 2017 și are scopul de a repopula localitățile afectate de un cutremur major în 1968 și să stopeze declinul demografic al zonelor rurale. În ultimii 15 ani, peste 15 milioane de locuitor s-au mutat în ale orașe italiene sau au plecat în străinătate.

„Am lansat proiectul în 2017 și am avut mult succes cu el. Am reușit să vindem 170 de case unor străini”, spune Toti Nigrelli, viceprimarul din Mussomeli.

În Mussomeli, Sicilia, din cei peste 20.000 de locuitori au rămas doar jumătate. Italienii care au plecat în alte orașe au preferat să își dea casele municipalității, în loc să plătească impozite.

Cum arată o casă de 1 euro

Un utilizator de pe TikTok a făcut turul unei casei din Mussomeli, Sicilia, care se vinde cu 1 euro. Aceasta este valoarea casei, însă la acest preț se mai adaugă actele și alte lucruri pe care le prezintă influencerul.

„Ați cerut să vedeți o casă de un euro? Ei bine, iat-o. Acum, un euro este prețul de achiziție, dar onorariile vor fi plus sau minus 5.000 de euro doar pentru că nu știi care sunt actele. Dacă există o problemă cu ea, aceasta cade în sarcina cumpărătorului și nu a vânzătorului, pentru că este o casă de un euro. Da, cred că ar putea fi o troacă acolo, dar hei, vestea bună este că ai apă.

Aici ar fi un living, sufragerie, baie la parter. Pereții, betonul era în regulă. Era doar o tencuială deasupra, așa că e clar că totul a trebuit să fie îndepărtat. Și apoi tencuite din nou. Nu există un duș, așa că ar trebui reconfigurat. Cu toate acestea, există apă. Sus pe scări, este un singur dormitor, și este un dormitor mare și frumos pentru o casă de un euro.

Nu există balcoane, dar are o iluminare grozavă. Sper că sunteți îndemânatici!”, spune Thea.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO