Șefa BM despre piedicile din calea economiei moldovenești: corupția, justiția și accesul limitat la bani

24 Aug. 2023, 11:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Aug. 2023, 11:25 // Actual //  Lupu Eduard

Corupția și birocrația sunt strâns legate, sistemul justiției pentru a asigura că afacerile se pot baza pe acesta, precum și accesul limitat la finanțe. Noi discutăm cu Banca Națională și știm că sectorul financiar este stabil, însă accesul la finanțe, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, nu este atât de ușor. De asemenea, finanțarea pentru agricultură, susține directoarea de țară a Băncii Mondiale, Inguna Dobraja, într-un podcast al Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit ei, aceste lucruri trebuie examinate cu atenție și cred că ar putea duce la dezvoltarea economiei în Republica Moldova.

Întrebată de obstacolele care țin pe loc businessul din Republica Moldova, directoarea de țară a spus că autoritățile ar trebuie să se concentreze pe continuarea reformelor pentru a asigura că mediul de afaceri este mai favorabil atât pentru investitorii locali, cât și pentru cei străini, reducerea birocrației, reducerea numărului de licențe necesare. Infrastructura și continuarea construcției drumurilor, asigurarea unei infrastructuri energetice stabile și de încredere, deoarece întreprinderile iau acest lucru în considerație. Dar acest lucru este la fel de important și pentru Moldova pentru a-și crește exporturile către țările din vest. Dezvoltarea capitalului uman – cred că investițiile în oameni sunt foarte importante. Toți știm despre migrație, iar investiția în capitalul uman ar trebui să fie esențială pentru a ține moldovenii în Moldova, dar și pentru a-i readuce acasă la un moment dat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău