De la antrenor de arte marțiale la antreprenor de Cahul! Nicolae Dunas despre fabrica de mobilă pe care o deține

28 Iul. 2021, 11:25
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Iul. 2021, 11:25 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

La Cahul, Nicolae Dunas este cunoscut pentru performanțele sale sportive, fiind antrenor de arte marțiale, dar și pentru activitatea sa de antreprenoriat. De nouă ani, Nicolae Dunas deține o fabrică de mobilă căreia localnicii îi spun simplu „La Nicu”. În satul Roșu, raionul Cahul, unde se află fabrica, se fac la comandă bucătării, mobilă pentru living, antreuri sau dormitoare.

Pentru a se dezvolta Nicolae Dunas a apelat și la subvenții. Cu ajutorul asistenței Uniunii Europene, antreprenorul a achiziționat echipament mai perfoemant, care asigură calitatea și curățenia întregului lanț și totodată oferă condiții mai bune de muncă pentru angajați.

„Este creierul procesului tehnologic. Aşa diminuăm costurile și obţinem rezultatul dorit rapid și sigur„, spune Nicolae Dunas, fondatorul companiei Prim Art SRL.

Cu toate că avea deja o carieră în pedagogie și sport, fiind antrenor de arte marțiale. În 2012, Nicolae a decis să lucreze pe cont propriu și a deschis o mini fabrică de mobilă. Aceșt meștegug l-a moștenit de la tatăl său, care este lemnar.

Tatăl meu este lemnar de meserie și de mic lucram cu el, îl ajutam. De aceea când am decis să mă lansez în afaceri, am considerat că cel mai potrivit ar fi o fabrică de mobilă”.

Fabrica condusă de Nicolae este dotată cu utilaje moderne, are un proces de producție bine pus la punct și computerizat. Aici se fac la comandă antreuri, dormitoare, bucătării, mobilă pentru living etc. Acum, la fabrică sunt angajate trei persoane, iar în funcție de sezon, numărul lor crește.

De șapte ani, locuiește și lucrează sub același acoperiș

În nouă ani, afacerea lui Nicolae Dunas a crescut, în prezent având un rulaj de un milion de lei anual. În acest răstimp, clienții au ajuns să-i cunoască și să-i aprecieze produsele

Clienții vin direct la fabrică, aici discută detaliile comenzii, deoarece nu avem deocamdată un showroom”, spune Nicolae.

Fabrica de mobilă din satul Roșu a avut clienți și pe vreme de pandemie:

Am activat în anul 2020, am avut mai multe comenzi de bucătării decât de obicei. În pandemie oamenii au stat mai mult acasă și probabil își doreau schimbări”, notează antreprenorul.

De șapte ani, casa și biroul lui Nicolae se află sub același acoperiș, dovadă că Nicolae este dedicat muncii sale.

Când ești antreprenor la început de cale, trebuie să fii aproape de afacerea ta, altfel nu se poate”, afirmă Nicolae.

La primul etaj se află utilajele și fabrica propriu-zisă, iar la mansardă Nicolae locuiește împreună cu soția și cei doi copii ai lor

Încep să lucrez de la 7 dimineața și până seara, de luni până vineri, iar zilele de weekend le petrec cu familia”.

Soţia sa, Natalia, va deveni în curând şi parteneră de afacere, ea urmând cursuri de design interior pe care le va transpune în practică în noile lor produse de mobilier.

Mereu aproape de afacerea sa, Nicolae planifică totuși pe viitor să își schimbe locul de trai, tot în regiunea Cahul. Astfel, va avea mai mult spațiu disponibil pentru a-și extinde afacerea, dar și va putea separa munca și viața personală.

Planifică să deschidă show-room-uri în România, Austria, Spania

Antreprenorul organizează periodic ziua uşilor deschise pentru tinerii profesionişti – elevi la şcolile de tâmplărie, tineri pasionaţi de producerea mobilei – cărora le prezintă procesul tehnologic, le face master-class-uri de producere a mobilei, șlefuire şi vopsire a lemnului. Aşa sporeşte numărul pasionaţilor de lemn, a viitorilor săi angajaţi sau concurenţi.

Pe viitor, antreprenorul planifică să deschidă mai multe show room-uri atât în Republica Moldova cât și peste hotare.

Planul meu e să deschid primul showroom la Galați în România și altul în Republica Moldova. În România, care e o piață cu o capacitate mai înaltă, avem deja făcuți pași concreți, avem spațiu. În următorii trei-cinci ani, planific să deschid alte show-room-uri în Austria sau Germania, Anglia și Spania”.

Antreprenorul din Cahul intenționează să acceadă pe piața europeană pe două segmente, unul econom și altul de tip business. Nicolae Dunas va dezvolta pe segmentul econom bucătării modulare, executate la comandă, care vor putea ușor modificate în funcție de necesitățile clientului și de tip business, cu bucătării personalizate și cu mai multe opțiuni inteligente.

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău