Planul de a pune mâna pe seiful Rusiei cu 350 de miliarde USD: Bogăția lui Putin este într-o țară mică de 11 milioane

27 Mart. 2024, 08:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
27 Mart. 2024, 08:04 // Bani și Afaceri //  bani.md

Războiul lui Putin provoacă pierderi de vieți omenești, dar și pagube colosale în Ucraina, care este bombardată cu sălbăticie de Moscova. Acum, un plan iscusit de a pune mâna pe seiful Rusiei cu 350 de miliarde de dolari, activele sale înghețate, a fost pornit de către Uniunea Europeană.

S-a anunțat că dobânda acestei bogății gestionată în mare parte de organizația Euroclear din Belgia, o țară mică cu doar 11 milioane de locuitori, va fi direcționată spre Ucraina.

Săptămâna trecută, la UE s-au finalizat dezbaterile intense din ultimele șase luni cu privire la accesul la fondurile rusești – cea mai mare parte a activelor băncii centrale a Rusiei de 430 de miliarde de dolari înghețate de Occident la începutul războiului de acum doi ani, potrivit SMH.

Iar Euroclear, companie de servicii financiare, a spus că prima plată de aproximativ 3 miliarde de euro (aproape 5 miliarde de dolari) către Ucraina ar putea avea loc de îndată după 1 iulie, în funcție de ratele dobânzilor existente, două plăți pe an totalizând 2,5 miliarde de euro până la 3 miliarde de euro în viitor. Anul trecut, Euroclear a generat profituri după impozitare de 3,25 miliarde de euro din fondurile rusești.

În cazul în care discuția inițială despre accesarea activelor Rusiei s-a concentrat pe utilizarea fondurilor pentru reconstrucția Ucrainei, noul plan, care a fost convenit în principiu, este de a canaliza dobânda printr-o alocare specială a bugetului UE, cunoscută sub numele de Facilitatea europeană pentru pace, care este dedicat finanțării armatei Ucrainei.

Blocarea ajutorului către Kiev efectuată de republicani în Camera Reprezentanților din SUA împiedică capacitatea Ucrainei de a se apăra.

Accesul la câștigurile din activele Rusiei nu înlocuiește sumele masive pe care SUA le-au furnizat anterior – republicanii au blocat un nou ajutor propus de 60 de miliarde de dolari (92 de miliarde de dolari) – dar împreună cu începerea finanțării din noile 50 de miliarde euro ale UE, în cadrul mecanismului de finanțare de miliarde, va ajuta.

Cu toate acestea, Euroclear, europenii în sens mai larg și băncile occidentale au susținut că sechestrarea este un pas mare dincolo de înghețarea activelor, unul care ar încălca legile internaționale care interzic în general exproprierea bunurilor de proprietate privată străină fără o compensație echitabilă.
De asemenea, ar putea submina credibilitatea și încrederea Euroclear ca o casă de compensare majoră – și o componentă cheie a infrastructurii sistemului financiar european – pentru tranzacțiile internaționale cu valori mobiliare.

Euroclear, care a generat profituri de peste 4,4 miliarde de euro din activele rusești de la invazie, a păstrat aceste venituri la distanță de exploatare din operațiunile sale normale. Conform planului UE, Euroclear ar reține aproximativ 3% din venitul anual din aceste active pentru a-și acoperi costurile de funcționare și încă 10% pentru a acoperi costul litigiului inevitabil.

În timp ce Kremlinul a descris planul drept „banditism și furt” și a avertizat că cei care iau deciziile vor deveni obiectul unor urmăriri penale timp de zeci de ani, UE impozitează efectiv veniturile care, din cauza deciziei G7 (și a Australiei) de a îngheța rezervele bancare ale Rusiei.

Cele aproximativ 3 miliarde de euro pe an pe care UE le preconizează să le predea Ucrainei ar putea fi o sumă infimă atunci când sunt comparate cu cele 210 de miliarde de euro aflate pe platforma Euroclear din Belgia, pe care ucrainenii le-ar plăcea să pună mâna.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 10:22 // Actual //  Ursu Victor

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a criticat dur situația din sectorul energetic al Republicii Moldova, acuzând autoritățile de incompetență, corupție și lipsă de soluții pentru criza actuală. Într-o postare publică, Plângău a calificat acțiunile guvernului drept un „sabotaj” împotriva intereselor naționale, menționând că responsabilitatea revine direct unor oficiali precum ministrul Energiei, Victor Parlicov, și premierul Dorin Recean.

„Am consumat cel mai scump gaz din istorie timp de doi ani, iar iarna aceasta ne prinde fără soluții concrete pentru asigurarea măcar a unui minim de gaz. Dacă Parlicov ar fi avut pic de obraz, și-ar fi dat demisia demult, împreună cu Recean,” a declarat Plângău.

El a subliniat că Blocul „Împreună” a propus deja soluții concrete, inclusiv un proiect de lege și un mecanism pentru compensații, însă guvernul actual preferă să depindă de ajutorul extern, ceea ce, în opinia liderului Platformei DA, „este o iritare a demnității noastre naționale.”

Plângău a mai afirmat că anumite decizii din sectorul energetic au fost luate în interesul unor grupuri restrânse, sugerând că ar exista oficiali care au beneficiat financiar de pe urma acestei crize. „Războiul hibrid poate acoperi orice act de corupție și incompetență, dar moldovenii vor fi cei care plătesc prețul,” a avertizat el.

În prezent, prețul metanului pela hubul gazier TTF depășește 500 de dolari per mia de metri cubi, iar în rezultat ANRE a aprobat majorarea tarifelor cu peste 30%, la 16,74 lei metrul cub.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!