Planul lui Putin de a scăpa de Maia Sandu, demontat de specialiști. Miza este Transnisitria și depozitele ruse de arme

16 Feb. 2023, 08:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Feb. 2023, 08:29 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii politici, specialiști pe problemele Republicii Moldova, vorbesc, deja, despre faptul că informațiile vehiculate de Maia Sandu, despre o posibilă răsturnare prin forță a regimului de Chișinău, ar putea să nu fie adevărate.

Costin Ciobanu, politolog la Universitatea ”Royal Holloway” din Londra, citat de evz.ro, a declarat că este posibil să fi existat ”o presiune uriașă” asupra autorităților moldovenești pentru a da mai multe explicații publicului, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut publice primele informații despre aceste plan, la summitul Uniunii Europene, care a avut loc Bruxelles.

”Anunțul de astăzi al președintelui Sandu legitimează narațiunea că Moldova trebuie să se concentreze asupra securității sale. Probabil, pe baza dovezilor pe care le-au primit, ei sunt acum mai siguri de aceste tipuri de încercări ale rușilor”, a spus Costin Ciobanu.

El a mai adăugat că ieșirea publică a președintelui Republicii Moldova ar putea fi, de asemenea, o încercare preventivă de a zădărnici încercările Rusiei de a destabiliza țara, în același mod în care oficialii occidentali au atras atenția asupra planurilor de război ale Kremlinului înainte de invazia sa în Ucraina.

Planul Ucrainei pentru Transnistria

Un reputat analist francez de la un important centru de studii geopolitice, consideră că, acum, în Republica Moldova se duce un război al civilizațiilor.

Florent Parmentier, cercetător la Centrul de geopolitică HEC, din Franța, crede că populația Republicii Moldova este supusă la un bombardament mediatic intens, pentru ca nimeni să nu mai creadă nimic.

De asemenea, pentru prima dată sunt puse cap la cap datele dintr-un puzzle informațional, care arată că miza este în altă parte, și nu a Moldovei, ci a Ucrainei.

În 2022, un consilier al președintelui ucrainean, a propus Republicii Moldova, ca împreună, cele două țări să ocupe Transnistria, acolo unde armata rusă are un mic contingent militar, dar cantități uriașe de arme și muniții, de care Ucraina are nevoie urgentă.

”Ne întrebăm dacă nu cumva în spatele acestei idei, din partea Ucrainei, nu se află o încercare de a rezolva problema transnistreană pe căi pe care autoritățile moldovenești nu le-au ales în aprilie anul trecut, deoarece au primit această propunere cu multă răceală”, a comentat analistul francez.

Maia Sandu vrea să recâștige electoratul pierdut

De asemenea, Florent Parmentier a mai spus că declarațiile făcute de Maia Sandu ar putea fi privite și în cheia încercării, de a umple agenda de la Chișinău, cu un subiect care inpiră frică.

”Concret, acest lucru s-a tradus vinerea trecută printr-o schimbare de prim-ministru, când Dorin Recean a fost numit în locul Nataliei Gavrilița. Aceasta din urmă se afla în dificultate de câteva săptămâni, cu riscul de a prejudicia acțiunea echipei aflate la putere. Publicarea intențiilor rusești, reale sau presupuse, față de Republica Moldova pare a fi motivul potrivit pentru a o înlocui, evitând astfel ca președinția să aștepte rezultatele alegerilor municipale programate pentru toamna viitoare. Noul prim-ministru, cu un profil mai puțin tehnocrat și mai competent pe probleme de securitate, se bucură de încrederea Maiei Sandu”, a comentat Florent Parmentier.

În Moldova puterea de cumpărare a scăzut dramatic

Analiștii străini mai spun că problemele cu care populația din Republica Moldova se confruntă, sunt reale.

De exemplu, țara se confruntă cu o inflație uriașă, de 35 la sută, fapt ce a dus la o scădere dramatică a puterii de cumpărare, dar și a veniturilor realizate de moldoveni.

Din acest motiv, mai spune Florent Parmentier, posibile manifestații de violență ar putea avea loc oricând, sursa acestora fiind tocmai sărăcia, și nu planul de lovitură de stat care ar putea fi pus la cale de Moscova, și care, la fel de bine, ar putea sa nu existe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău