Politica fiscală și vamală pentru anul 2022: Propunerile primăriei Chișinău

01 Dec. 2021, 09:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2021, 09:15 // Actual //  Lupu Eduard

Primăria municipiului Chișinău a înaintat în adresa Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova propunerile la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2022. Acestea țin de prevederea proiectului de modificare a subiectului impunerii cu impozitul pe bunuri imobiliare pe parcursul anului, a termenului de expediere a avizului de plată pentru achitarea respectivului impozit etc.

Totodată,  municipalitatea vine cu propuneri ce vizează reglementarea la nivel național a măsurilor de susținere financiară a unor categorii de cetățeni, costurile de eliberare a autorizațiilor pentru construire/desființare a imobilelor în capitală,  dar și cu cele ce se referă la sistemul de salarizare în sistemul bugetar.

Anterior, economiștii de la Expert Grup au analizat politica fiscală pentru anul 2022 și au constatat că documentul nu este suficient de bine argumentat și bazat pe evidențe. Nu este clar cum și în baza căror analize de impact au fost stabilite unele măsuri de politică fiscală. Situația dată are loc în special din cauza faptului că în acest an nu a fost publicat și aprobat de către Guvern Cadrul Bugetar pe Termen Mediu (CBTM) 2022-2024, acel document menirea căruia este de a prezenta inclusiv cadrul macroeconomic și cum principalii indicatori macroeconomici au implicații asupra bugetului.

Economiștii constată că autoritățile se confruntă cu problema autonomiei financiare limitate, bugetele locale fiind cele mai dependente de transferurile de la Bugetul de Stat. Or, acest lucru ar putea si soluționat prin emiterea valorilor mobiliare (obligațiunilor municipale). Iar ca instrumentul să fie utilizat, economiștii susțin că e nevoie de  reducerea constrângerilor de ordin fiscal prin scutirea de la plata impozitului pe venit.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri mari în oraşe importante ca Liov şi Kiev, din cauza războiului din Ucraina, anunţă Aleph News.

Războiul din Rusia face ravagii şi în domeniul imobiliar. Proprietarii de apartamente sunt nevoiţi să facă reduceri imense în oraşe importante ca Liov şi Kiev. Preţurile au scăzut dramatic în Kiev, capitala Ucrainei, oamenii temându-se să mai investească bani în apartamente sau în chirii. Dovada: un apartament din Kiev, într-o zonă de lux, se închiriază cu 240 de euro pe lună.

Situaţia este asemănătoare în Liov şi în alte oraşe din vestul Ucrainei, unde salariile sunt mai apropiate de Europa, într-o ţară unde pensia este în medie 70 de euro, iar salariul minim nu trece de 190 de euro.

După eliberarea zonei Kiev de ocupanţii ruşi, unii locuitori au revenit, însă nu este loc de afaceri imobiliare. Vânzările de apartamente s-au blocat din cauza războiului, iar chiriile s-au prăbuşit.

Vitaliy Demchenko, agent imobiliar în Kiev, ajută zece persoane să-şi închirieze casele, însă a primit un singur telefon din partea unui potenţial chiriaş. Preţurile mult mai mici nu atrag pe nimeni, din cauza războiului.

Zone bune ale Kievului, unde chiria era aproape 300 de euro pe lună, nu mai sunt atractive pentru oameni nici măcar pentru 180 de euro pe lună.

„Nimeni nu vrea să închirieze un apartament chiar şi la astfel de preţuri”, a explicat Demchenko. În trei luni, valoarea apartamentelor şi a chiriilor a scăzut cu peste 30%.

În Liov, deşi oraşul pare ferit de război, situaţia este la fel de proastă. După invazia rusă a Ucrainei, piaţa imobiliară din Liov a „explodat” din cauza locuitorilor din Kiev şi alte zone ale Ucrainei care fugeau de război şi erau dispuşi să plătească oricât pentru o chirie. În acel moment, chiria în Liov pentru un apartament cu o singură cameră sărea de 950 de euro pe lună. Bucuria nu a ţinut mult, după eliberarea zonei Kiev, pentru că oamenii s-au întors acasă, iar acum apartamentele în Liov se închiriază cu aproximativ 250 de euro pe lună.

Agentul imobiliar Ruslana Artim spune că piaţa imobiliară s-a prăbuşit deja cu 30-40%.

O situaţie similară se observă şi în alte oraşe din vestul Ucrainei. Potrivit agenţiilor imobiliare, în Ivano-Frankivsk un apartament cu două camere se poate închiria cu 280 de euro pe lună. În Kalush, la 30 de kilometri de Frankivsk, un apartament cu un dormitor poate fi închiriat mult mai ieftin, pentru 90 de euro, în timp ce un apartament cu două dormitoare, pentru 190 de euro pe lună.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău