Polonia rămâne cel mai mare importator de GPL din Rusia deşi a făcut paşi majori pentru renunțarea la energia rusească

06 Apr. 2023, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 09:02 // Actual //  bani.md

Polonia a fost de departe cel mai mare importator de GPL din Rusia din rândul ţărilor UE în timpul războiului din Ucraina, relevă un nou raport citat de Notes from Poland.

Ţara a cheltuit 710 milioane de euro pe importurile de GPL din Rusia în 2022, aproape două treimi din suma totală de 1,1 miliarde de euro cheltuită de bloc ca întreg.

În martie anul trecut, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, guvernul polonez s-a angajat să suspende în întregime importurile de energie din Rusia până la finalul anului respectiv. În luna următoare, acesta s-a angajat de asemenea să pună capăt importurilor de GPL, tot până la sfârşitul anului.

Şi totuşi, deşi importurile de căr­bune şi gaze au fost suspendate şi cele de petrol drastic reduse, „achi­ziţiile de GPL nu au fost diminuate, ci dimpotrivă, majorate, continuând neîntrerupt“, remarcă Forum Energii, un think tank din Varşovia.

Potrivit think tankului, situaţia unică a Poloniei în Europa se dato­rează unui număr de patru factori: ţara are un număr ridicat de autove­hicule care utilizează GPL, rafinăriile sale interne nu dispun de suficientă capacitate pentru a produce GPL, terminalele de GLP ale ţării sunt lo­calizate în estul ţării, fiind proiectate pentru a primi combustibil din Rusia şi Belarus şi în al patrulea rând Polonia dispune de o capacitate foarte limitată de stocare.

Această dependenţă ridicată de GLP-ul rusesc vine chiar în condiţiile în care Polonia a făcut progrese sem­nificative în a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie.

Ţara deţine un terminal GNL la Swinoujscie încă din anul 2015, acesta fiind cel mai mare din Marea Baltică. Primele livrări către noul terminal au venit din Qatar.

Gigantul petrolier GNL al-Nuaman încărcat cu 210.000 de metri cubi de gaze din această ţară a sosit în portul Swinoujscie în decembrie 2015, mar­când un moment de referinţă pentru eforturile Poloniei de diversificare a surselor de energie, potrivit Deutsche Welle.

Prima încărcătură cu GNL de la un furnizor american a fost livrată către terminalul din Swinoujscie în prima jumătate a lunii iunie 2017. Livrările au fost făcute de compania americană Cheniere Energy.

Varşovia intenţionează să con­stru­iască un al doilea terminal GNL în portul Gdansk, acesta fiind aştep­tat să aprovizioneze şi Ucraina, Slovacia şi Cehia, conform Notes from Poland.

În luna octombrie a anului trecut, noul gazoduct Baltic Pipe a început să pompeze gaze norvegiene către Polonia via Danemarca.

Iar recent, primul vas-cisternă cu GNL comandat de firma poloneză de stat Orlen, Lech Kaczynski, a sosit în Polonia pentru a finaliza prima livrare, de 70.000 de tone de GNL din SUA.

Orlen a comandat opt astfel de vase ca parte a eforturilor de diversificare dincolo de energia rusească. Lech Kaczynski este primul din două vase construite de sud coreeni care-şi vor începe activitatea în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO