Polonia rămâne cel mai mare importator de GPL din Rusia deşi a făcut paşi majori pentru renunțarea la energia rusească

06 Apr. 2023, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 09:02 // Actual //  bani.md

Polonia a fost de departe cel mai mare importator de GPL din Rusia din rândul ţărilor UE în timpul războiului din Ucraina, relevă un nou raport citat de Notes from Poland.

Ţara a cheltuit 710 milioane de euro pe importurile de GPL din Rusia în 2022, aproape două treimi din suma totală de 1,1 miliarde de euro cheltuită de bloc ca întreg.

În martie anul trecut, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, guvernul polonez s-a angajat să suspende în întregime importurile de energie din Rusia până la finalul anului respectiv. În luna următoare, acesta s-a angajat de asemenea să pună capăt importurilor de GPL, tot până la sfârşitul anului.

Şi totuşi, deşi importurile de căr­bune şi gaze au fost suspendate şi cele de petrol drastic reduse, „achi­ziţiile de GPL nu au fost diminuate, ci dimpotrivă, majorate, continuând neîntrerupt“, remarcă Forum Energii, un think tank din Varşovia.

Potrivit think tankului, situaţia unică a Poloniei în Europa se dato­rează unui număr de patru factori: ţara are un număr ridicat de autove­hicule care utilizează GPL, rafinăriile sale interne nu dispun de suficientă capacitate pentru a produce GPL, terminalele de GLP ale ţării sunt lo­calizate în estul ţării, fiind proiectate pentru a primi combustibil din Rusia şi Belarus şi în al patrulea rând Polonia dispune de o capacitate foarte limitată de stocare.

Această dependenţă ridicată de GLP-ul rusesc vine chiar în condiţiile în care Polonia a făcut progrese sem­nificative în a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie.

Ţara deţine un terminal GNL la Swinoujscie încă din anul 2015, acesta fiind cel mai mare din Marea Baltică. Primele livrări către noul terminal au venit din Qatar.

Gigantul petrolier GNL al-Nuaman încărcat cu 210.000 de metri cubi de gaze din această ţară a sosit în portul Swinoujscie în decembrie 2015, mar­când un moment de referinţă pentru eforturile Poloniei de diversificare a surselor de energie, potrivit Deutsche Welle.

Prima încărcătură cu GNL de la un furnizor american a fost livrată către terminalul din Swinoujscie în prima jumătate a lunii iunie 2017. Livrările au fost făcute de compania americană Cheniere Energy.

Varşovia intenţionează să con­stru­iască un al doilea terminal GNL în portul Gdansk, acesta fiind aştep­tat să aprovizioneze şi Ucraina, Slovacia şi Cehia, conform Notes from Poland.

În luna octombrie a anului trecut, noul gazoduct Baltic Pipe a început să pompeze gaze norvegiene către Polonia via Danemarca.

Iar recent, primul vas-cisternă cu GNL comandat de firma poloneză de stat Orlen, Lech Kaczynski, a sosit în Polonia pentru a finaliza prima livrare, de 70.000 de tone de GNL din SUA.

Orlen a comandat opt astfel de vase ca parte a eforturilor de diversificare dincolo de energia rusească. Lech Kaczynski este primul din două vase construite de sud coreeni care-şi vor începe activitatea în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ