Polonia rămâne cel mai mare importator de GPL din Rusia deşi a făcut paşi majori pentru renunțarea la energia rusească

06 Apr. 2023, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Apr. 2023, 09:02 // Actual //  bani.md

Polonia a fost de departe cel mai mare importator de GPL din Rusia din rândul ţărilor UE în timpul războiului din Ucraina, relevă un nou raport citat de Notes from Poland.

Ţara a cheltuit 710 milioane de euro pe importurile de GPL din Rusia în 2022, aproape două treimi din suma totală de 1,1 miliarde de euro cheltuită de bloc ca întreg.

În martie anul trecut, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, guvernul polonez s-a angajat să suspende în întregime importurile de energie din Rusia până la finalul anului respectiv. În luna următoare, acesta s-a angajat de asemenea să pună capăt importurilor de GPL, tot până la sfârşitul anului.

Şi totuşi, deşi importurile de căr­bune şi gaze au fost suspendate şi cele de petrol drastic reduse, „achi­ziţiile de GPL nu au fost diminuate, ci dimpotrivă, majorate, continuând neîntrerupt“, remarcă Forum Energii, un think tank din Varşovia.

Potrivit think tankului, situaţia unică a Poloniei în Europa se dato­rează unui număr de patru factori: ţara are un număr ridicat de autove­hicule care utilizează GPL, rafinăriile sale interne nu dispun de suficientă capacitate pentru a produce GPL, terminalele de GLP ale ţării sunt lo­calizate în estul ţării, fiind proiectate pentru a primi combustibil din Rusia şi Belarus şi în al patrulea rând Polonia dispune de o capacitate foarte limitată de stocare.

Această dependenţă ridicată de GLP-ul rusesc vine chiar în condiţiile în care Polonia a făcut progrese sem­nificative în a-şi diversifica sursele de aprovizionare cu energie.

Ţara deţine un terminal GNL la Swinoujscie încă din anul 2015, acesta fiind cel mai mare din Marea Baltică. Primele livrări către noul terminal au venit din Qatar.

Gigantul petrolier GNL al-Nuaman încărcat cu 210.000 de metri cubi de gaze din această ţară a sosit în portul Swinoujscie în decembrie 2015, mar­când un moment de referinţă pentru eforturile Poloniei de diversificare a surselor de energie, potrivit Deutsche Welle.

Prima încărcătură cu GNL de la un furnizor american a fost livrată către terminalul din Swinoujscie în prima jumătate a lunii iunie 2017. Livrările au fost făcute de compania americană Cheniere Energy.

Varşovia intenţionează să con­stru­iască un al doilea terminal GNL în portul Gdansk, acesta fiind aştep­tat să aprovizioneze şi Ucraina, Slovacia şi Cehia, conform Notes from Poland.

În luna octombrie a anului trecut, noul gazoduct Baltic Pipe a început să pompeze gaze norvegiene către Polonia via Danemarca.

Iar recent, primul vas-cisternă cu GNL comandat de firma poloneză de stat Orlen, Lech Kaczynski, a sosit în Polonia pentru a finaliza prima livrare, de 70.000 de tone de GNL din SUA.

Orlen a comandat opt astfel de vase ca parte a eforturilor de diversificare dincolo de energia rusească. Lech Kaczynski este primul din două vase construite de sud coreeni care-şi vor începe activitatea în acest an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău